Kampshuus.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: een oude boerderij uit 1857 volledig zonder gas verwarmen en nul-op-de-meter maken. Dat het toch niet onmogelijk is, daar weet Trees van Dijk uit Gaanderen alles van. Waarom? Omdat ze het zelf gedaan heeft.

Gaanderen: Kampshuus
Gaanderen: Kampshuus

Algemene informatie.

  • Waar: Gaanderen
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Trees van Dijk en Rinus Knobel
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / tripleglas, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

VIDEO: Bekijk hier hoe Trees en Rinus hun oude boerderij energieneutraal hebben gemaakt!

Doordat de oude woning een totale renovatie moest ondergaan, ontstond een uitgelezen kans om de woning direct een stuk energiezuiniger en zelf energieneutraal te maken. Op 15 januari 2016 zijn de werkzaamheden begonnen. De ‘schil’ van het huis is helemaal voorzien van een dikke laag isolatie in het dak, de gevels en de vloeren. De beglazing is vervangen voor isolerende HR++ beglazing. Voor deze werkzaamheden zijn onder meer aannemersbedrijf Kappert uit Doetinchem en installatiebedrijf Van de Kamp uit Barneveld betrokken geweest bij het project.

Financieel gunstig.

Om helemaal zonder gas te kunnen wonen is een warmtepomp geïnstalleerd. Een hele geruststelling voor Trees van Dijk: “Iedereen moet gaan nadenken over maatregelen om het energieverbruik te verminderen en het gas de deur uit te doen. Wij hoeven ons daar geen zorgen meer over te maken”, zegt ze tevreden. De elektriciteit die voor de warmtepomp nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak, geïnstalleerd door EVO Energie uit Doetinchem. Soms wordt er zelfs nog meer energie geproduceerd dan nodig is. En dat pakt gunstig uit: “Omdat we meer energie produceren dan we gebruiken, krijgen we jaarlijks geld terug van de energiemaatschappij”, geeft Trees aan. “Dat maakt dit project ook aan de financiële kant gunstig”.

“Wij hebben een heel comfortabel huis en een laag energieverbruik.”

Zonder problemen.

Precies 11 maanden heeft de verbouwing geduurd. Op 15 december 2016 is de woning gerenoveerd, gasloos en energieneutraal opgeleverd. Alle werkzaamheden zijn dan ook probleemloos verlopen. “We hebben nu een heel comfortabel huis en een laag energieverbruik”, concludeert Trees. Een tip voor andere bewoners? “Neem de tijd om je verdiepen in wat in jouw situatie de beste oplossing is. Wij hebben veel gehad aan de voorbeelden die bijvoorbeeld op de website van Urgenda staan. Maar je kunt op internet ook allerlei andere informatie vinden”, adviseert Trees.

 

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!