Energieneutraal wonen.

Jeroen en Caroline Kraaijenbrink wonen sinds 2016 in een energieneutrale woning aan de Majoor Bosshardtstraat in Doetinchem.

Doetinchem: Energieneutraal wonen
Doetinchem: Energieneutraal wonen

Algemene informatie.

  • Waar: Majoor Bosshardtstraat 11, 7008 CG Doetinchem
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Jeroen en Caroline Kraaijenbrink
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, Triple glas, Warmtepomp, Zonnecollectoren, Zonnepanelen

Waarom heb je je huis energieneutraal gemaakt?

“We zien het als onvermijdelijk dat huizen zuiniger en zelfs energieneutraal worden. Daarnaast is het gewoon mogelijk, dus vonden we dat we dat moesten doen.” Het doel voor Jeroen en Caroline was om de woning op zijn minst energieneutraal te maken, inclusief het energieverbruik.

Hoe bevalt dat?

“Ons huis is super comfortabel. Afgelopen winter was de temperatuur in het huis constant en aangenaam warm. En nu is het ook constant, maar vooral koel. We werken beide vanuit huis, dan is, zeker met hoge temperaturen, de koelte erg lekker.

Het is een heel normaal huis, maar qua duurzaamheid hebben we alles uit de kast gehaald. Ons uitgangspunt was: niet optimaliseren maar maximaliseren.”

“We draaien volledig energieneutraal, zelfs inclusief onze elektrische auto”

Waar moeten we dan aan denken?

“We hebben gekozen voor een extra hoge isolatiewaarde door het materiaal in de spouw, het dak en onder de vloer. We hebben bijvoorbeeld geen kruipruimte. In overleg met onze aannemer hebben we direct op het zand een isolerende schuimlaag aangebracht.

Verder hebben we triple beglazing, een warmtepomp, zonnecollectoren en natuurlijk zonnepanelen. In totaal liggen er 44 op beide zijden van het dak.

Vanaf deze maand draaien we volledig energieneutraal, dit is zelfs inclusief onze elektrische auto.”

Dan had je wel een aannemer nodig met verstand van zaken…

“We hebben gekozen voor Van Campen uit Zelhem, met kennis en ervaring met duurzaam bouwen. Bovendien kwam hij uit de regio, dat vonden we ook belangrijk. Hij begreep goed wat wij wilden. Hij heeft ons in het proces goed geholpen.” Daarnaast waren Giesen Architectuur en Kersten Installatietechniek bij het project betrokken. De werkzaamheden vonden plaats tussen december 2015 en juli 2016.

Geen gasaansluiting.

“Wat ik ook wel bijzonder vind is dat we geen gasaansluiting hebben. Dat was best bijzonder toen we aan dit project begonnen. Nu is het wat normaler. Ook dat is een goede keuze gebleken.”

Zeer tevreden.

Jeroen en Caroline Kraaijenbrink kunnen het energieneutraal bouwen iedereen aanraden: “We zijn zeer tevreden. We produceren energie en wonen in een zeer comfortabel huis. Het is koel in de zomer en warm in de winter. Om het huis te verwarmen en voor het gebruiken van elektriciteit zijn geen fossiele brandstoffen meer nodig. Dat is heel prettig wonen.”

Als tip voor iedereen met interesse om energieneutraal te wonen:

“Gewoon doen en niet teveel nadenken of je het wel terugverdient"