Belevingswoning Schöneveld.

De gemiddelde leeftijd in Nederland stijgt. We worden met zijn allen steeds ouder. Dat heeft te maken met de vergrijzing en de vooruitgang van de medische wereld. Aan de andere kant zijn verzorgingshuizen vol en wordt er door de overheid minder geld aan zorg uitgegeven. Eigen verantwoordelijkheid is dan ook een vereiste. De Belevingswoning in de Doetinchemse wijk Schöneveld biedt een helpende hand bij het oppakken van eigen verantwoordelijkheid.

"Langer zelfstandig blijven wonen is het doel."

Doetinchem: Belevingswoning Schöneveld
Doetinchem: Belevingswoning Schöneveld

Algemene informatie.

  • Waar: Doetinchem
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Gemeente Doetinchem, Graafschap College, Sité Woondiensten
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Ledverlichting, Zonnepanelen

Belevingswoning biedt inzicht in mogelijkheden.

Het doel van de Belevingswoning is om te laten zien hoe mensen zolang mogelijk en op een verantwoorde manier zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. “Vaak is het mogelijk om een huis met relatief kleine aanpassingen toekomst- en zelfs levensloopbestendig te maken”, zegt Tamara Otten, projectleider van de gemeente Doetinchem. “Dat heeft grote voordelen. Mensen hoeven niet onnodig te verhuizen naar een aangepaste woning of verzorgingshuis.” Klaartje Legtenberg, duurzaamheidscoördinator van de gemeente Doetinchem, vult aan “Als de woning toch al aangepast gaat worden, dan is dat een mooi moment om meteen te bekijken hoe de woning energiezuinig kan worden gemaakt. Dat levert niet alleen lagere woonlasten op, maar ook een behaaglijker huis.”

Veiligheid, comfort en duurzaamheid.

De Belevingswoning in Doetinchem is een initiatief van de gemeente Doetinchem, Graafschap College en Sité Woondiensten. Andere betrokkenen zijn Zorgplein, HAN Hogeschool Arnhem Nijmegen, Wonion, Markenheem, provincie Gelderland en het verduurSaam energieloket. De partijen laten in de innovatieve demonstratiewoning zien wat de mogelijkheden zijn om mensen langer zelfstandig en duurzaam te laten wonen. Het gaat om aanpassingen voor mensen die ouder worden en die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of dementeren.

Otwin van Dijk (burgemeester gemeente Oude IJsselstreek, oud-wethouder gemeente Doetinchem):

“In deze Belevingswoning krijgen mensen de kans te ervaren wat je kunt doen. Dat stimuleert het bewustwordingsproces, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden om de juiste keuzes te maken. Naast een toegankelijke woning mag de fysieke en sociale omgeving mag overigens niet vergeten worden. Ik mis hier nog een traplift, maar verder ben ik heel trots dat deze Belevingswoning in Doetinchem staat. Het geeft aan dat er niet alleen gepraat wordt. Het is ook echt doen, belangrijk want kansen moet je pakken.”

“Je moet als huurder of huiseigenaar goed nadenken over het toekomstbestendig maken van je woning.”

Veiligheid, comfort en duurzaamheid hebben in het concept een centrale rol. In de demonstratiewoning worden belangstellenden bij de hand genomen. Ze krijgen advies en kunnen met behulp van een iPad het proces doorlopen en keuzes maken. Soms zijn de aanpassingen daadwerkelijk uitgevoerd. Soms wordt er door middel van 3D-beelden en filmpjes getoond wat er mogelijk is.
De Belevingswoning zit vol domotica, technische snufjes en grotere aanpassingen. Mogelijkheden om de risico’s op brand en inbraak te beperken gaan hand in hand met energiebesparende maatregelen.

Van energielabel F naar C of energieneutraal.

Herman van der Heijden van De Witte-Van der Heijden Architecten en het Consortium Renovatief+ verzorgden het duurzaamheidsadvies van de Belevingswoning. In station 9 (slaapkamer op de verdieping) worden de mogelijke maatregelen getoond. “We laten zien hoe je de woning van energielabel F kunt omtoveren naar Label C of zelfs naar een energieneutraal huis. We brengen de kosten in kaart en wat het resultaat is van de ingrepen. Dat is perfect zichtbaar gemaakt en biedt veel inzicht.”

Huis weer helemaal van deze tijd door metamorfose.

Een complete revitalisering behoort tot de mogelijkheden. Bewoners profiteren van een nieuwe uitstraling, volop comfort en hebben dan geen energiekosten meer. “De maandlasten worden drastisch verlaagd. De waarde van het huis neemt toe na zo’n metamorfose. Het huis wordt ook nog eens beter verkoopbaar”, zegt Herman van der Heijden. “De investering bedraagt 65.000 euro, maar de waarde stijgt met 80.000 euro. Een duurzame, levensloopbestendige woning biedt op alle fronten voordeel.”

Ingrid Lambregts (wethouder gemeente Doetinchem):

“Dat is goed voor de maatschappij, maar ook in het belang van de bewoners zelf. Ze willen immers het liefst lang thuis wonen. Hier kunnen ze ideeën opdoen. Daarnaast fungeert deze Inspiratiewoning als wijkontmoetingspunt en kunnen er allerlei workshops worden gehouden bijvoorbeeld op het gebied van valpreventie, duurzaamheid en thuiszorg. Kortom, een prima initiatief.”

“In deze Belevingswoning kun je daadwerkelijk zien wat er bouwkundig en technisch mogelijk is om mensen langer zelfstandig te laten wonen, het is echt tastbaar.”

Informatie.

De Belevingswoning aan de Ruyslaan 18 in Doetinchem staat op maandag, dinsdag en donderdag open voor belangstellenden (andere dagen op afspraak). Geïnteresseerden kunnen zelf ervaren wat je kunt doen om je woning (koop en huur) aan te passen aan mogelijke behoeften in de toekomst.

Naast gratis ideeën en advies worden er ook diverse workshops gegeven op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. De mogelijkheden zijn technisch en praktisch van aard. Er worden steeds oplossingen in verschillende prijsklassen geboden. Kijk hiervoor ook op www.belevingswoning.nl