Belevingswoning Schöneveld.

De Belevingswoning Doetinchem is een ‘gewone’ woning in de wijk Schöneveld (Ruyslaan 18), waarin verschillende mogelijkheden te zien zijn om langer veilig en comfortabel thuis te wonen. Beleefgidsen leiden je rond en passen deze rondleiding aan op jouw persoonlijke vragen en wensen. De beleefgidsen hebben ruime ervaring en laten je graag zien welke oplossingen bij jouw situatie passen. Misschien ben je met een simpele aanpassing voor nu al geholpen. Maar het kan ook zijn dat er meer nodig is om nog langere tijd veilig, zorgeloos én comfortabel thuis te blijven wonen. In de Belevingswoning vind je alle oplossingen en producten die er mogelijk zijn. Uiteraard mag je alles bekijken, voelen en uitproberen.

Doetinchem: Belevingswoning Schöneveld
Doetinchem: Belevingswoning Schöneveld

Algemene informatie.

  • Waar: Doetinchem
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Gemeente Doetinchem, Graafschap College, Sité Woondiensten en Kruiswerk Achterhoek en Liemers.
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Ledverlichting, Zonnepanelen

Belevingswoning biedt inzicht in mogelijkheden.

Het doel van de Belevingswoning is om te laten zien hoe mensen zolang mogelijk en op een verantwoorde manier zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. “Vaak is het mogelijk om een huis met relatief kleine aanpassingen toekomst- en zelfs levensloopbestendig te maken”, zegt Tamara Otten, projectleider van de gemeente Doetinchem. “Dat heeft grote voordelen. Mensen hoeven niet onnodig te verhuizen naar een aangepaste woning of verzorgingshuis.” Klaartje Legtenberg, duurzaamheidscoördinator van de gemeente Doetinchem, vult aan “Als de woning toch al aangepast gaat worden, dan is dat een mooi moment om meteen te bekijken hoe de woning energiezuinig kan worden gemaakt. Dat levert niet alleen lagere woonlasten op, maar ook een behaaglijker huis.”

Veiligheid, comfort en duurzaamheid.

De Belevingswoning in Doetinchem is een initiatief van de gemeente Doetinchem, Graafschap College en Sité Woondiensten. Andere betrokkenen zijn Zorgplein, HAN Hogeschool Arnhem Nijmegen, Wonion, Markenheem, provincie Gelderland en het verduurSaam energieloket. De partijen laten in de innovatieve demonstratiewoning zien wat de mogelijkheden zijn om mensen langer zelfstandig en duurzaam te laten wonen. Het gaat om aanpassingen voor mensen die ouder worden en die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of dementeren.

Otwin van Dijk (burgemeester gemeente Oude IJsselstreek, oud-wethouder gemeente Doetinchem):

“In deze Belevingswoning krijgen mensen de kans te ervaren wat je kunt doen. Dat stimuleert het bewustwordingsproces, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden om de juiste keuzes te maken. Naast een toegankelijke woning mag de fysieke en sociale omgeving mag overigens niet vergeten worden. Ik mis hier nog een traplift, maar verder ben ik heel trots dat deze Belevingswoning in Doetinchem staat. Het geeft aan dat er niet alleen gepraat wordt. Het is ook echt doen, belangrijk want kansen moet je pakken.”

“Je moet als huurder of huiseigenaar goed nadenken over het toekomstbestendig maken van je woning.”

Veiligheid, comfort en duurzaamheid hebben in het concept een centrale rol. In de demonstratiewoning worden belangstellenden bij de hand genomen. Ze krijgen advies en kunnen met behulp van een iPad het proces doorlopen en keuzes maken. Soms zijn de aanpassingen daadwerkelijk uitgevoerd. Soms wordt er door middel van 3D-beelden en filmpjes getoond wat er mogelijk is.
De Belevingswoning zit vol domotica, technische snufjes en grotere aanpassingen. Mogelijkheden om de risico’s op brand en inbraak te beperken gaan hand in hand met energiebesparende maatregelen.

Van energielabel F naar C of energieneutraal.

Herman van der Heijden van De Witte-Van der Heijden Architecten en het Consortium Renovatief+ verzorgden het duurzaamheidsadvies van de Belevingswoning. In station 9 (slaapkamer op de verdieping) worden de mogelijke maatregelen getoond. “We laten zien hoe je de woning van energielabel F kunt omtoveren naar Label C of zelfs naar een energieneutraal huis. We brengen de kosten in kaart en wat het resultaat is van de ingrepen. Dat is perfect zichtbaar gemaakt en biedt veel inzicht.”

Huis weer helemaal van deze tijd door metamorfose.

Een complete revitalisering behoort tot de mogelijkheden. Bewoners profiteren van een nieuwe uitstraling, volop comfort en hebben dan geen energiekosten meer. “De maandlasten worden drastisch verlaagd. De waarde van het huis neemt toe na zo’n metamorfose. Het huis wordt ook nog eens beter verkoopbaar”, zegt Herman van der Heijden. “De investering bedraagt 65.000 euro, maar de waarde stijgt met 80.000 euro. Een duurzame, levensloopbestendige woning biedt op alle fronten voordeel.”

Ingrid Lambregts (wethouder gemeente Doetinchem):

“Dat is goed voor de maatschappij, maar ook in het belang van de bewoners zelf. Ze willen immers het liefst lang thuis wonen. Hier kunnen ze ideeën opdoen. Daarnaast fungeert deze Inspiratiewoning als wijkontmoetingspunt en kunnen er allerlei workshops worden gehouden bijvoorbeeld op het gebied van valpreventie, duurzaamheid en thuiszorg. Kortom, een prima initiatief.”

“In deze Belevingswoning kun je daadwerkelijk zien wat er bouwkundig en technisch mogelijk is om mensen langer zelfstandig te laten wonen, het is echt tastbaar.”

Informatie.

Zelf een kijkje komen nemen? Voor jezelf of voor een naaste slimme en handige woonoplossingen bekijken? Dan ben je van harte welkom in onze Belevingswoning. Een bezoek is gratis en geheel vrijblijvend, wel vragen we je een afspraak te maken. Zo weten we zeker dat het niet te druk is en we alle tijd voor je vragen hebben. Maak gemakkelijk en snel een afspraak  Of neem contact op via 0314-647 998 of info@belevingswoningdoetinchem.nl.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!