Duurzame nieuwbouw in harmonie met de natuur.

“De zon zien opkomen in de slaapkamer en kijken naar de zonsondergang in de keuken. Mooier kun je het toch niet krijgen?”, stelt Gerd Kloppers. Toen hij met zijn vriendin Jacqueline ter Bogt ging samenwonen, besloten ze om nieuw te bouwen op een mooi stukje bouwgrond tussen Sinderen en Breedenbroek. Voor hen gebeurde dat vanzelfsprekend volgens duurzame uitgangspunten.

Breedenbroek: Klein Luimes
Breedenbroek: Klein Luimes

Algemene informatie.

  • Waar: Den Dam 9b, 7084 BH Breedenbroek
  • Soort locatie: nieuwbouwwoning
  • Initiatiefnemers: Gerd Kloppers en Jacqueline ter Bogt
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas /  tripleglas, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos

Aangezien de kinderen al studeren, hoefde de woning niet al te groot te worden. “We zijn er voornamelijk met z’n tweetjes en de hond.”, vertelt Gerd. Zijn broer Martin heeft een tekenstudio en begeleidde het koppel bij hun wensen. “Onze uitgangspunten waren gasloos, levensloopbestendig en energieneutraal bouwen. Maar natuurlijk wilden we ook comfortabel kunnen wonen.”

“Ik moet je zeggen dat het meer dan goed geslaagd is”, reageert Jacqueline daarop. “Als je nu gaat bouwen, ben je het eigenlijk ook wel moreel verplicht om het duurzaam te doen, we hebben tenslotte maar één aarde. Maar buiten dat, het is erg comfortabel. Het enige dat we nog niet gedaan hebben is zonwering aanbrengen op de plek waar de grote ramen de zonnewarmte volledig benutten. Maar verder zou ik niet weten wat we anders zouden doen.”

Energieneutraal?

Met 24 zonnepanelen, goede isolatie, HR +++ glas en een lucht-water-/warmtepomp verwachten Gerd en Jacqueline volledig zelfvoorzienend te zijn. “We wonen er sinds april en tot nu toe hebben we maandelijks zelfs zo’n 80 euro verdiend doordat we meer dan nodig hebben opgewekt”, vertelt Gerd enthousiast. “We zijn erg benieuwd wat het verbruik is in de wintermaanden. Ik verheug me er nu al op!”

Lastige tuin.

Door de warme zomer is hun nieuwe tuin nog niet helemaal aangeslagen. “We wilden van de 2.000 m2 toch graag wat teruggeven aan de natuur”, legt Jacqueline uit. “Ongeveer de helft daarvan hebben we als bloemenweide bedacht, maar de planten hadden het moeilijk deze zomer. Ook de stand van het water in de natuurpoel, waar we ook regenwater voor gebruiken, is nog niet optimaal. Maar het vogelbosje is al wel lekker gegroeid.”