Passiefhuis Herman Koster.

Via internetsites en diverse beurzen werd Herman Koster zo geïnspireerd door het concept ‘passief bouwen’ dat hij zelf ook een passiefhuis wilde bouwen. Als wijkverpleegkundige weet Herman hoe functioneel een levensloopbestendige woning is en daarom heeft hij zicht uitgebreid ingelezen en voorbereid op de materie.

 

 

Braamt: Passiefhuis Herman Koster
Braamt: Passiefhuis Herman Koster

Algemene informatie.

  • Waar: Pastoor te Rielestraat 36, 7047 AL Braamt
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Herman Koster
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonnepanelen

“Voordat mijn vrouw en ik begonnen, hebben we een voorbeeldwoning in de buurt van Aken bezocht. “Mede daardoor kreeg ons droomhuis steeds meer vorm”. Uiteindelijk werd de droom werkelijkheid.

Aannemersproblemen.

“Het viel tegen hoe ver bouwend Nederland is opgeschoten met duurzaam bouwen.”, antwoord Herman op de vraag of hij makkelijk een aannemer kon vinden. “Ik heb veel aannemers benaderd, maar geen enkele kon mijn bestek uitvoeren. Voor verschillende onderdelen uit het bestek grepen ze toch steeds weer terug op klassieke methodes. En dat wilde ik juist niet. En als er een aannemer was die zei het wel te kunnen, vroeg deze de hoofdprijs.”

“Ook de architect die ik in de arm had genomen wilde aanvankelijk niet meedenken”, stelt Herman “Hij zei wel dat hij me begreep maar als puntje bij paaltje kwam kwamen onze ideeën toch niet bij elkaar. Op een bepaald moment heb ik gezegd: ‘Als je het niet kunt, dan is dat niet erg, maar dan zoek ik een ander.’ Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen.”

Hulp uit Polen.

Omdat hij er met binnenlandse bouwers niet uit leek te komen, oriënteerde Herman zich verder in het buitenland. Via Frank van Beek van B&O Solutions in Doetinchem is hij uiteindelijk bij een Poolse onderneming terechtgekomen. “We hadden met Frank van Beek meteen een klik. En wat ik van het Poolse bedrijf zag, leek ook zeker positief. Maar voor de zekerheid zijn we toch eerst naar Polen gegaan om het bedrijf zelf te checken.”

Die keuze was lonend voor Herman: “We hebben afspraken gemaakt over zowel het eindresultaat als over het concept passief bouwen. En zo is het ook gegaan. Zonder gedoe over meerwerk, waar de binnenlandse aannemers steeds over begonnen.”

“En als je het omrekent zijn wij goedkoper uit. En bovendien op een manier zoals ik dat wilde: passief bouwen. Voor onze situatie betekent dat nul euro energiekosten.”

Gasloos.

Herman heeft ook geen gasaansluiting meer. “Gas is niet meer van deze tijd. We moeten sowieso in 2030 van het gas af, want in Slochteren is nog tot hooguit 2040 gas beschikbaar. Maar toch is het bij nieuwbouw nog steeds best moeilijk om zonder gasaansluiting te bouwen. Dan tekent een architect bijvoorbeeld toch nog een klassieke cv-ketel in”, stelt Herman met verbazing. “Het is toch logisch dat je een huis bouwt voor de toekomst en niet voor het verleden?”

Tevreden?

“We wonen hier sinds 2012 en we genieten hier elke dag van het jaar”, vindt Herman. “De temperatuur in huis is constant. In de slaapkamers natuurlijk iets koeler dan in de andere ruimten. We hebben de ramen nooit open en toch is het bijzonder aangenaam. Daardoor hebben we nooit last van muggen of vliegen.”