Villa Zutphen.

Familie Witwijk uit Borculo stapte 3 jaar geleden over van een kleine eengezinswoning naar een vrijstaand huis uit 1926.

“Als je nu gaat verhuizen, raad ik je aan om het gas meteen uit je woning te halen.”

Borculo: Villa Zutphen
Borculo: Villa Zutphen

Algemene informatie.

  • Waar: Burg. Bloemersstraat 53, 7271 DB Borculo
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Fam. Witwijk
  • Uitgevoerde maatregelen: Lage temperatuurverwarming, Ledverlichting, Vloerisolatie, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen, Gasloos

“Omdat mijn vader werkt in de duurzame branche ben ik er eigenlijk mee grootgebracht. Ik vind het niet meer dan logisch dat je zuinig bent met je verbruik. En bovendien tikt een ouderwetse energierekening behoorlijk aan in een gezin met 3 kinderen”, zegt Sabine Witwijk.

“Toen we het huis gingen verbouwen hebben we meteen alles aangepakt. De gasleiding is er helemaal uitgegaan en we draaien nu op een warmtepomp en zonnepanelen. En het grappige is dat we nu dezelfde maandlasten hebben als bij onze vorige eengezinswoning. Maar dan niet voor de kosten van energie, maar de lasten van onze investering. Dat is goed te behappen en het mooie is dat die kosten uiteindelijk wegvallen.

We weten allemaal dat we binnen afzienbare tijd zonder gas moeten, dus als je dan toch gaat verhuizen zou ik je aanraden om dat als eerste te doen. Het is toch een flinke verbouwing, die je niet even tussendoor doet.

De warmtepomp staat in ons schuurtje. En daarbuiten zit ook de aansluiting van de aardwarmtelussen die in de grond zitten. Deze zijn aangesloten op de radiatoren van onze laagtemperatuursverwarming. Dat is net wat anders dan de bekende ouderwetse radiatoren, omdat het geluid en de warmte anders zijn.” Daarnaast heeft de familie Witwijk ook ledverlichting en zonnepanelen aangebracht.

“Zowel mijn man als mijn vader zijn degenen die de handige toepassingen hebben bedacht, ze vertellen je graag hoe ze te werk zijn gegaan. En ik kan je ook vertellen over mijn ervaringen met de duurzaamheidsleningen, want daar zaten nog wat haken en ogen aan”, aldus Sabine.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!