Duurzaam verwarmen is goud waard.

Eind 2016 kochten Nicole en Louis van Andel een jaren '20 woning aan in Beek. Ze moesten wel het een en ander investeren aan installatietechniek: de woning was sinds een grote verbouwing begin jaren '90 niet echt meer onderhouden. Een mooie kans voor Louis en Nicole om hun steentje bij te dragen aan verduurzaming.

Beek: Duurzaam verwarmen is goud waard
Beek: Duurzaam verwarmen is goud waard

Algemene informatie.

  • Waar: Beek
  • Soort locatie: Jaren '20 woning
  • Initiatiefnemers: Louis en Nicole van Andel
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Warmtepomp, Zonnepanelen

“We wilden meewerken aan vermindering van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot”, vertelt Louis. Samen met de installateur keken ze naar betaalbare oplossingen hiervoor. “We zijn hierbij uitgegaan van wat maximaal en economisch uitvoerbaar is voor een woning uit 1920.”

VIDEO: Bekijk hieronder op welke manier Louis en Nicole verduurzamen!

 

Rendement versus gevoel.

In overleg met de installateur kozen Nicole en Louis uiteindelijk voor een combinatie van een lucht-water warmtepomp, vloerverwarming en degelijke isolatie. “Voor de warmwatervoorziening en mogelijke bij-verwarming is de warmtepomp gekoppeld aan een conventionele HR-ketel”, aldus Louis. “Ideaal voor zeer koude winters.”

Om het relatief hoge stroomverbruik van de warmtepomp te compenseren zijn er zonnepanelen in de tuin geplaatst. Op deze plek hebben ze weliswaar niet het maximale rendement, maar dit was een bewuste keuze. “Zo is het karakter van ons huis behouden”, legt Nicole uit. “Want we vonden zonnepanelen op het dak niet mooi en niet passend in deze bosrijke omgeving. Daarom hebben we ze in de tuin aangelegd. De opbrengst is hierdoor wel minder, maar het geeft een beter gevoel”, vult zij aan.

Marktkennis.

Hoewel de installatie goed verliep, merkten Nicole en Louis een beperkte kennis in de markt. “Vooral inzicht over hoe zaken in de praktijk werken, is beperkt bij zowel monteurs als bij bijvoorbeeld Liander. De technische kennis is gelukkig wél aanwezig, waardoor er niet veel ernstige ‘aanloopproblemen’ waren”, concludeert Louis.

Zelf moesten Nicole en Louis ook nog wel even wennen aan de nieuwe situatie: “Na een eigen ‘leerperiode’ is het resultaat zoals gehoopt en verwacht. Het is niet zo dat dit economisch voordeliger is; het is zelfs een aanzienlijk duurdere oplossing dan ‘gewoon’ op aardgas blijven stoken. Maar het gevoel is goed en het comfort is hoog”, blikken Nicole en Louis tevreden terug.

Goud waard.

Toch is er gedurende de verbouwing nog wel een moment van twijfel geweest. “De investering was hoog, zeker vergeleken met een traditionele opstelling”, vertelt Louis. “Daarom zijn we te rade gegaan bij een onafhankelijk specialist. Zijn eerste vraag was waarom wij deze installatie wilden. Ons antwoord was dat we duurzaamheid wilden nastreven. Dat was naar zijn mening het beste antwoord. De terugverdientijd is namelijk lang en door de lage gasprijs economisch nog niet interessant. Maar het gevoel dat we bewust ons huis verwarmen is goud waard. De door ons gekozen oplossing is op dit moment de best haalbare voor een bestaande woning”, verklaart Louis.

En er is nóg een belangrijk voordeel volgens Louis en Nicole: “Waar we van tevoren niet bij stil hadden gestaan, maar nu wel heerlijk vinden: in de zomer wordt het circuit van de lucht-warmtepomp omgedraaid en wordt er koelwater door de vloerverwarming geleid. Hierdoor blijft ons huis zelfs tijdens lang warme zomers heerlijk koel. Een airco is overbodig!”

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!