Nieuwbouw zonder gas.

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang en de mogelijkheden om zonder gas te wonen. Vooral bij nieuwbouw heb je tegenwoordige uitstekende alternatieven voor de tradiotionele cv-ketel. Dat was ruim 10 jaar geleden nog heel anders, zo weet de familie Franssens uit Aalten.

Aalten: Nieuwbouw zonder gas
Aalten: Nieuwbouw zonder gas

Algemene informatie.

  • Waar: Laan van Kobus 13, 7122 TJ Aalten
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Fam. Franssens
  • Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, gevel-/spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++(+), balans-/ vraaggestuurde ventilatie, warmtepomp, zonnepanelen, gasloos bouwen

De meeste nieuwbouwwoningen werden rond 2007 nog ‘gewoon’ voorzien van een cv-ketel en radiatoren. Familie Franssens wilde dat graag anders en ging de uitdaging aan om hun nieuwbouwhuis gasloos te realiseren. Vooral idealisme speelde hierin een belangrijke rol. “Het was voor ons een experiment”, zo geeft de familie aan.

De nieuwbouwwoning werd uiteraard voorzien van de nodige isolatie in dak, gevel, vloer en beglazing, maar dat was voor de familie Franssens niet genoeg. “Samen met de aannemer hebben we aanvullende maatregelen besproken, waaronder CO2-gestuurde ventilatie, een warmtepomp en zonnepanelen. De werkzaamheden verliepen zeer soepel, mede door de medewerking van de aannemer.” En het doel is bereikt: het huis aan de Laan van Kobus in Aalten kan zonder gas worden verwarmd. Ook voor warm water is geen gas nodig.

Voordelen?

Maar wat merkt de familie Franssens daar verder van? “We hebben geen omkijken naar de installatie, die is nagenoeg onderhoudsvrij”, zo geeft het gezin aan. “In combinatie met de koeling van de warmtepomp is het tijdens hete zomers heerlijk koel hier thuis huis”. De belangrijkste voordelen? “Erg veel wooncomfort en prettig lage energiekosten!”

Wat kan de familie Franssens meegeven aan andere huisbewoners? “Oriënteer je op de mogelijkheden”, luidt het advies. “En sta vooral open voor de verandering!”.