Moderne technische oplossingen in monumentaal pand

Aalten: modern technische oplossingen
Aalten: modern technische oplossingen

Algemene informatie:

  • Waar: Prinsenstraat 32, 7121 AG, Aalten
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Richard Snoek
  • Uitgevoerde maatregelen: lage temperatuurverwarming, Decentrale regeling verwarming, Infraroodpanelen, Ledverlichting, Vloerisolatie, HR++-glas, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen.

In een prachtig monumentaal pand -een karakteristieke historische bakkerij van rond 1880- woont Richard Snoek met zijn vrouw en 3 kinderen. Nog wel, want ze hebben het huis te koop gezet. Niet omdat het huis niet fijn is, integendeel. Met alle isolatie en slimme verwarmingsoplossingen hebben ze er een heerlijke plek van gemaakt. Maar Richard heeft behoefte aan ruimte voor opslag en laden en lossen voor zijn onderneming in onder meer zonnepanelen en infraroodpanelen.

Toen ze 20 jaar geleden het pand kochten, was het nog nagenoeg in originele staat. "Aanvankelijk hadden we een heel hoog energieverbruik", vertelt Richard. Ik ben toen alles gaan isoleren en inmiddels is ons huis flink energiezuinig. Met de kennis van nu zou ik overigens nog meer en ook weer anders isoleren. Maar ook nu is het een comfortabel huis. Mijn eerste zonnepanelen kocht ik rond 1990. Dit waren tweedehands panelen met een defect, dat ik wist te herstellen. Deze panelen heb ik nog steeds."

Voor de verwarming hebben Richard en zijn vrouw gekozen voor een hybride warmtepomp. Een groot deel van het jaar kunnen ze hun huis verwarmen met de zelf opgewekte elektriciteit van de 47 zonnepanelen. Alleen in de koudste wintermaanden springt de HR-ketel bij. De grote woonkeuken op de begane grond heeft vloerverwarming. Het gehele verwarmingssysteem is decentraal geregeld, een specialiteit van Richard: "Voor elk vertrek kunnen we de gewenste temperatuur instellen. De radiatoren hebben hiervoor een speciale thermostaat. Ook de hoeveelheid cv-water die door vloerverwarming en de radiatoren stroomt is helemaal afgestemd op de warmtebehoefte. Hiermee bespaar je al snel zo'n 10% op je kosten voor verwarming", vertelt hij hierover. Voor het warme water zorgt een zonnecollector op het dak, in combinatie met een zonneboiler van 450 liter. Met ook hierbij de cv-ketel als achtervang, voor wanneer er te weinig zon is.

Richard maakt ook graag gebruik van Infraroodpanelen. Bijvoorbeeld in de badkamers, het kantoor en de zithoek. "Het verwarmt behaaglijk én energiezuinig", vindt Richard. Infraroodpanelen zijn zo een mooie aanvulling op de warmtepomp. Wel zorgt Richard er met een slim schakelsysteem voor dat er niet teveel apparaten gelijktijdig ingeschakeld kunnen worden. Dit om te voorkomen dat de hoofdzekering uitvalt. Ook hiermee laat hij zien dat met een slimme inzet van technologie veel mogelijk is.

"Zo ben ik eigenlijk altijd al met energie, en het besparen ervan, bezig geweest: weinig stroom verbruiken, bewust omgaan met de verwarming… En ook zuinig autorijden: alleen als we echt niet kunnen fietsen."