De Wieber,
Energieneutrale jaren 50 boerderij met moderne uitbouw.

De Wieber is voor Sandra ter Horst en Jeroen Hollema al velen jaren een bijzondere plek. Niet alleen woont het echtpaar al meer 4 jaar met veel plezier in het oorspronkelijke boerderijtje, het is ook Sandra’s geboortegrond. Aangekocht door haar grootouders in de jaren 30.

In de loop der tijd is er wel het nodige aan De Wieber veranderd. “In de jaren 50 is het voorhuis vervangen door wat in die tijd een moderne woning was”, weet Sandra. “En toen in de jaren 60 ook de koeien weggingen, hebben mijn ouders de schuur tot woning verbouwd”.

Aalten: De Wieber Energieneutrale jaren 50 boerderij met moderne uitbouw
Aalten: De Wieber Energieneutrale jaren 50 boerderij met moderne uitbouw

Algemene informatie:

  • Waar: Aalten
  • Soort locatie: dubbele woonboerderij
  • Initiatiefnemers: Sandra ter Horst en Jeroen Hollema
  • Uitgevoerde maatregelen: loskoppelen van het gas, duurzame vlasisolatie, PU-isolatiepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, vloerverwarming, Brine/water warmtepomp, 34 zonnepanelen

VIDEO: Neem een kijkje bij De Wieber!

Sinds 2016 woont Sandra zelf weer op De Wieber, ditmaal met haar man Jeroen. En ook zij hebben niet stilgezeten. “We hebben de dubbele woning grondig verbouwd en uitgebreid”, aldus Sandra. “Door de eerdere verbouwingen was de aanblik nogal een allegaartje; dat hebben we weten om te toveren tot een spannend huis met meerdere gezichten. Bijvoorbeeld dankzij de opvallende, moderne ombouw van hout. Het huis is nu flexibel te gebruiken als één woning of als twee losse woningen.”

Energieneutrale uitdaging.

Uitgangspunt voor de verbouwing was een zeer goede energieprestatie, onder andere door beide gasaansluitingen te laten verwijderen. Tegenwoordig worden nieuwe woningen standaard gasloos opgeleverd en is er een groeiende markt in zonnepanelen en warmtepompen, maar dat was in 2016 wel anders. “Het VN Klimaatakkoord van Parijs was toen net ondertekend, maar in de praktijk was daar nog weinig van te merken”, vertelt Jeroen. “Er was nog weinig kennis in de markt en we merkten dat de meeste partijen ervan uitgingen dat warmtepompen geen blijvertjes zouden zijn..”

Isolatie, isolatie, isolatie.

De verbouwing heeft uiteindelijk tot begin 2020 geduurd. Daarbij is het achterhuis op een paar gevels na volledig opnieuw opgetrokken. “Dit gaf ons de vrijheid om veel nieuwbouwtechnieken toe te passen,” legt Jeroen uit. “We hebben bijvoorbeeld gekozen voor zeer goed geïsoleerde dakpanelen met duurzame vlasisolatie, ook in de moderne aanbouw uit houtskeletbouw. De bestaande gevels hebben we aan de binnenzijde geïsoleerd met PU-isolatiepanelen.”

Het voorhuis lijkt aan de voorzijde ongewijzigd, maar heeft ook een stevige upgrade ondergaan. Jeroen: “We hebben het dak van binnenuit geïsoleerd met 18 cm dikke vlasisolatie. De gevels zijn zelfs dubbel geïsoleerd met zowel spouwmuurisolatie als voorzetwanden met vlasisolatie. Ten slotte hebben we alle ramen van HR++ of triple glas voorzien.”

 

Aalten: De Wieber Energieneutrale jaren 50 boerderij met moderne uitbouw

Verwarming & verkoeling.

Sandra en Jeroen hebben zowel in het voorhuis als in het achterhuis de bestaande betonvloer volledig vervangen door een zeer goed geïsoleerde vloer met vloerverwarming. Ook de bovenverdiepingen zijn volledig voorzien van vloerverwarming.

“Voor verwarmen en koelen gebruiken we een hybride warmwaterpomp”, vertelt Sandra. “Hiervoor zijn twee imposante putten van maar liefst 80 meter diep geboord! Zomers wordt ons huis passief gekoeld door koelwater door de vloeren te laten lopen. Dat is niet alleen heel plezierig, maar ook nog eens duurzaam, doordat de warmte in de grond wordt opgeslagen en in de winter weer gebruikt wordt om te verwarmen.” Ook het tapwater wordt verwarmd door deze warmtepomp, dankzij een buffervat van 300 liter. De benodigde energie wordt opgewekt door 34 zonnepanelen op het dak van de schuur.

Meer weten over hybride warmwaterpompen?

Wil je meer weten over hybride warmwaterpompen? Klik dan hier.

Nu de verbouwing klaar is, hebben Sandra en Jeroen direct nieuwe plannen. “We willen luxe, eigenzinnige, maar vooral energieneutrale vakantiewoningen in het buitengebied van gemeente Aalten gaan ontwikkelen!”, vertelt het koppel enthousiast. Meer weten? Zie www.eco-logies.nl/aalten.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!