• Menu
Over Agem
Over Agem
Over Agem

Maak kennis met Agem.

Bij Agem geloven we dat wij in de Achterhoek onze energievoorziening prima zelf kunnen regelen. Zélf bepalen hoe we onze energie opwekken, waar we dit doen en wie er profiteert van onze energie. 

Hier lees je meer over de bijzondere manier waarop onze organisatie ingericht is. Agem is de verbinder tussen inwoners, overheid en organisaties. Met inmiddels drieëntwintig leden zijn we er voor al deze spelers en zorgen we ervoor dat alle aspecten van de energietransitie in balans blijven. 

Tijd voor positieve energie!

Uit liefde voor de Achterhoek.

De coöperatie Agem - officieel voluit de Coöperatieve Achterhoekse Groene Energiemaatschappij U.A - is een van de resultaten uit het programma Achterhoek Agenda 2020 en werd in 2013 opgericht. 

Agem startte met de acht Achterhoekse gemeenten als leden. In 2018 konden ook burgerinitiatieven toetreden als lid. Begin 2021 telt Agem drieëntwintig leden -acht gemeenten én vijftien lokale energiecoöperaties- en dit aantal blijft groeien! 

Agem 3 stappen principe.

Energie die je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken. Wij geloven in -stap 1- eerst de focus op besparen. Vervolgens -stap 2- proberen we zoveel mogelijk van de energievraag zelf, duurzaam op te wekken in onze eigen Achterhoek. Tot slot -stap 3-proberen we zo efficient mogelijk met onze energie om te gaan en maken we voor het deel van de energievraag dat nog overblijft gebruik van energie uit andere -uitsluitend duurzame- bronnen. 

Een energieneutrale Achterhoek, dat is waar we voor gaan! Levering van duurzame energie via Agem is één van de stappen die wij zetten om dit te bereiken. Momenteel is Agem Levering BV, onze tak die verantwoordelijk is voor de levering van energie via Agem, geconfronteerd met het faillissement van onze energieleverancier Anode Energie. Meer informatie is te vinden in ons nieuwsbericht, de veelgestelde vragen over deze situatie vind je hier.

Meer over onze missie

Het 3 stappen principe volgens Agem (Trias Energetica model)
Het 3 stappen principe volgens Agem (Trias Energetica model)

Agem Energieloket.

Namens negen Achterhoekse gemeenten voeren wij Agem Energieloket uit. Met het Energieloket bieden wij inwoners van de Achterhoek een plek waar je terecht kunt voor advies op het gebied van energiebesparing. Stap 1 uit ons Agem principe. Want alle energie die we besparen, hoeven we niet op te wekken of in te kopen! Wij helpen je verder met onder andere subsidies, adviesdiensten en voordelige leningen. Ook zetten we in samenwerking met de gemeenten verschillende programma’s en acties op, waaraan je kunt deelnemen. In veel gevallen is deelname gratis of kun je tegen een interessant tarief mee doen. Onze Agem Energieloket klantenservice staat ook elke werkdag klaar om via telefoon en mail jouw vragen over energiebesparing te beantwoorden.

Agem Energieloket

Koeien in weide
Geen winstoogmerk

Vooruitstrevend, betrokken en sociaal.

Agem is een maatschappelijke onderneming. Wij stimuleren iedereen in en rondom de Achterhoek om zich aan te sluiten bij onze beweging, met als doel het behouden en duurzaam versterken van onze regio.

Meer hierover

Duurzaam d’ran!

D'ran! Met onze Achterhoekse mentaliteit nemen wij graag het voortouw. En dat doen we goed. Het 'Agem-model' wordt inmiddels landelijk vaak genoemd als voorbeeld en inspiratiebron. Geen Achterhoekse bescheidenheid, daar zijn we alderbastend trots op! We blijven daarom onze kennis delen, verbinden, energie-initiatieven zichtbaar maken en ontwikkelen onze kennis samen met regionale en landelijke coöperaties en experts.

Vanaf de start van Agem heeft Guus Ydema aan het roer gestaan. In 2013 is hij begonnen met het bouwen van onze organisatie en heeft het met zijn team gebracht tot waar we nu staan. In mei 2021 heeft Guus afscheid genomen van Agem en zetten wij ons als team in om de basis die hij heeft gelegd nog verder uit te bouwen!

Inwoners en ondernemers in de Achterhoek kunnen onder meer bij ons terecht voor advies op het gebied van energiebesparing, duurzaam (ver)bouwen en financieringsmogelijkheden. We zetten ons in voor ontwikkeling van kleine en grote duurzame energiebronnen met zoveel mogelijk -minimaal 50%- lokaal eigendom en zeggenschap. En natuurlijk streven we naar sluiting van de Achterhoekse energie-kringloop door zoveel mogelijk energie ín de Achterhoek te houden. 

Guus Ydema - Voormalig Directeur Agem
Guus Ydema - Voormalig Directeur Agem

Maak kennis met Aagje!

Ken jij Aagje al? Aagje is onze eigen reporter en gaat op pad om handige informatie, mooie verhalen en inspirerende ervaringen uit de praktijk in beeld te brengen. Wij zijn hierbij niet alleen zelf aan het woord, we dagen ook Achterhoekers uit bij te dragen. Lees snel meer!

Aagje

Het meest energieke team van de Achterhoek.

Duurzaam d'ran, dat doen we met een team waar de energie vanaf spat! Ben je benieuwd naar deze enthousiastelingen? Bekijk dan onze teampagina. 

Ons team

Agem groeit door. Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan de basis voor verdere groei, zodat we verder kunnen in het tempo dat nodig is. Wil jij ook werken in het meest energieke team van de Achterhoek? We plaatsen regelmatig nieuwe vacatures.

Onze vacatures

Man bij zonnepanelen in veld.
Energiek team uit de Achterhoek