• Menu

Verduurzaming op logische momenten

31 augustus 2020

Heb je al nagedacht over het verduurzamen van jouw woning? Jij wil toch ook dat de plek waar je woont comfortabel, betaalbaar, warm en goed geventileerd is? Een duurzame woning betekent in de meeste gevallen een comfortabele, waardevaste woning met lage energielasten! Hoewel het misschien nog ver weg ligt, willen we in Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Volgens ons loont verduurzamen zeker, helemaal wanneer je dit op logische momenten doet. Dan werpt verduurzaming direct zijn vruchten af.

Uit onderzoeken van het Nibud en de Rabobank bleek vorig jaar dat veel huiseigenaren afwachten, omdat ze onzeker zijn over de betaalbaarheid of omdat ze denken dat hun huis al energiezuinig is. “Mensen hebben vaak geen goed beeld van de mogelijkheden voor hun eigen huis”, zo geeft Jeroen aan het Rot, coördinator Energieloket bij Agem aan. “Ook weten velen vaak niet waar te beginnen of wie ze kan helpen.”

Verschillende mogelijkheden om je huis te verbeteren

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om te verduurzamen. “Met kleine gedragsmaatregelen kun je maandelijks al behoorlijke besparingen behalen, vaak zonder grote investeringen. Heb je een eigen huis en pak je het liever iets groter aan, dan zijn er voldoende bouwkundige maatregelen die je kunt doorvoeren”, zo vertelt Jeroen verder. Via de online tool ‘Verbeter je huis’ kun je zelf bekijken waar nog voordelen te behalen zijn. De tool berekent ook direct de kosten én besparingen van deze verbeteringen.

Logische momenten

Verduurzamen op een logisch moment is bijvoorbeeld tijdens het aankoopmoment van de woning, tijdens die verbouwing die je toch wilt uitvoeren of bij vervanging van apparaten. Het belangrijkste is om altijd hierover gericht advies aan te vragen van een specialist. Onze onafhankelijke adviseurs vertellen je hoe jouw woning comfortabel, energiezuinig, duurzaam kunt aanpassen, zodat de woning ook toekomstbestendig is. Dit is wel maatwerk, want elke uitgangssituatie, energierekening, woning én bewoner is verschillend.

Tijdens een bezoek aan huis bijvoorbeeld, kijkt onze adviseur met je mee in huis. Ook denkt de adviseur graag mee in de wensen en ideeën die je hebt over het energiezuiniger maken van je huis. Geheel vrijblijvend voorziet hij je van bruikbare tips en oplossingen die zijn afgestemd op jouw woning. Zo weet je direct wat in jouw situatie wel en niet mogelijk of verstandig is en wat je vervolgstappen kunnen zijn. 

Financieel mogelijk maken

Je kunt het verduurzamen van je huis ook samen oppakken met je buurtbewoners, waardoor je voordelen in uitvoering en kosten kunt behalen. Ook wordt vanuit overheden en organisaties aan kostenreductie gewerkt om het voor iedereen betaalbaar te maken, zodat uiteindelijk iedereen de stap naar een duurzame woning kan maken. Hierbij kun je denken aan leningen of subsidies. Er zijn subsidies vanuit het Rijk, maar ook gemeentelijke subsidies en leningen. Hierover kan Agem Energieloket jou informeren. Tot slot geeft Jeroen nog een tip: “In sommige gevallen kun je ook ‘subsidies stapelen’, daarmee wordt de uitvoering van verschillende maatregelen, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing in ieder geval betaalbaarder. Wel even opletten, want in sommige gevallen moet je de subsidie aanvragen voordat je de maatregelen uit gaat voeren”.

 

Verduurzaming op logische momenten
Jeroen aan het Rot (1)