• Menu

In 2021 wordt energielabel aangepast

20 juli 2020

Iedere woning in Nederland heeft een energielabel. Dit energielabel vertelt hoe zuinig of onzuinig een woning is en helpt je om na te denken hoe je jouw woning comfortabeler en energiezuiniger kunt maken. Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderen. Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt te maken met het energielabel.

Geschat energielabel sinds 2015

Begin 2015 heeft de landelijke overheid voor iedere woning in Nederland het energielabel bepaald. Dit is gedaan aan de hand van openbare gegevens als bouwjaar, oppervlakte en type van de woning. Ieder huishouden heeft per brief dit energielabel toegestuurd gekregen. Het gaat hierbij om een geschat (voorlopig) energielabel en niet om een reëel (definitief) energielabel. Het is aan de bewoner(s) zelf om het voorlopige energielabel om te zetten naar een definitief energielabel.

Energielabel wordt uitgebreider

De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider wordt. Nu kun je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

De exacte kosten hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Bij verkoop van de woning moet de eigenaar een geldig energielabel kunnen tonen. Het label moet de koper bewust maken van de energie(on)zuinigheid van een nieuwe woning en helpen bij het nemen van energiebesparingsmaatregelen. 

Het huidige energielabel aanvragen kan nog tot en met 31 december 2020 via de website Energielabel voor woningen. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden.

De regeling moet nog wel voorgelegd worden aan de Tweede Kamer en zal daarna definitief worden. De verwachting is dat deze in oktober 2020 definitief wordt.

Meer informatie over de Energielabel en Energie-Index service van Agem.

In 2021 wordt energielabel aangepast
Geld Besparen