• Menu

Energietarieven blijven stijgen. En nu?

9 september 2022

Het zijn en blijven bizarre tijden in de energiemarkt. Tarieven voor zowel stroom als gas stijgen naar hoogtes waarvan we nooit hadden verwacht dat deze bereikt zouden worden. Door de sterk gestegen energieprijzen kan je problemen krijgen met het betalen van je energierekening. Wat kan je doen als je de energierekening niet meer kan betalen?

De marktprijs van stroom en gas.

Energieprijzen worden voor een belangrijk deel bepaald door de prijs van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Dit maakt de stroom- en gasprijs voor een groot deel afhankelijk van de situatie in de wereld. Politieke instabiliteit zoals de oorlog in Oekraïne, maar ook de dreigementen van China richting Taiwan zorgen voor onrust op de markt en daarmee stijgende tarieven.

Daarnaast heeft de droogte de afgelopen maanden een belangrijke rol gespeeld in het stijgen van de prijzen naar recordhoogtes. Rivieren stonden zo laag dat de kosten voor de aanvoer van kolen naar kolencentrales wel drie keer zo hoog lagen dan een jaar geleden.

Dit kan zo niet langer en het moet anders! 

Dat vinden en zeggen wij niet alleen, we werken er keihard aan. Achter de schermen zijn we al een tijd bezig met een oplossing om minder afhankelijk te worden van de grillige energiemarkt. We hopen je hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Tot die tijd proberen wij je zo goed mogelijk te helpen door jou goed te informeren en je de weg te wijzen als je met financiële problemen te maken krijgt door je hoge energierekening. Vanuit Agem Energieloket bieden onze collega’s hulp bij energiebesparing. Ook wordt er in samenwerking met de Achterhoekse gemeenten gewerkt aan een regionale aanpak tegen energiearmoede. 

Woon je in de Achterhoek en heb je te maken met financiële problemen door de hoge energierekening? Jouw gemeente kan je hierbij helpen. In dit document vind je informatie voor hulp per gemeente.

Zoek je een andere gemeente? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid

Contractenstop Streekenergie.

Momenteel is het helaas niet mogelijk om Streekenergie af te nemen of je contract vast te zetten voor langere periode. De energiemarkt is té instabiel en de risico’s van het onbeperkt aannemen van nieuwe klanten zijn binnen de huidige energiemarkt -voor zowel de energieleverancier als jou als consument- te groot. 

Energietarieven blijven stijgen. En nu?
Vraag hulp bij jouw gemeente bij financiële problemen.