• Menu

Contractenstop om huidige afnemers te beschermen

1 maart 2022

De situatie in Oekraïne zorgt voor een onstabiele en hoge gasprijs en dit heeft effect op de gehele energiemarkt. Om de huidige afnemers van Streekenergie zo goed mogelijk te beschermen tegen de invloeden van de huidige ontwikkelingen, hebben we momenteel een contractenstop. De inkoop voor maart en april is reeds gedaan, deze tarieven staan al vast en hier zullen we dus geen onaangename verrassingen tegenkomen. Energie VanOns gaat in deze maand wederom zo goed mogelijk inkopen voor de komende periode en zal hierbij de optie meenemen om weer vaste contracten aan te bieden.

Update 16 maart: het afsluiten van variabele contracten is weer deels mogelijk. 

Contractenstop 
Op dit moment is het niet mogelijk om nieuwe contracten af te sluiten. De verwachte afname van energie voor de huidige afnemers van Streekenergie via Energie VanOns is inmiddels ingekocht. Nieuwe afnemers betekent voor Energie VanOns een hogere afname dan ingekocht. De energie die extra ingekocht dient te worden, zal dan tegen een onbalans-tarief ingekocht moeten worden. Om te voorkomen dat de onbalans en hogere tarieven ook doorberekend moeten worden aan de huidige afnemers, is besloten momenteel geen nieuwe contracten aan te bieden.

Dit is een tijdelijke situatie. Ons doel is om de huidige afnemers zo goed mogelijk te beschermen tegen de invloeden van de huidige ontwikkelingen. We hopen alle andere geïnteresseerden binnenkort weer een passend contract te kunnen bieden.  

Tarieven
Na het faillissement van Anode en de hoge energietarieven waar we mee geconfronteerd werden konden wij de afgelopen 2 maanden gelukkig lagere tarieven hanteren voor stroom en gas (vanaf medio januari en februari). We hebben in januari bewust variabele tarieven geboden, die maandelijks worden bijgesteld. De verwachting was namelijk een daling van de energietarieven in de loop van 2022. Alle ontwikkelingen in Rusland/Oekraïne hebben echter tot gevolg dat de energietarieven op de wereldmarkt fors zijn gestegen. Welke gevolgen heeft dat voor de huidige energiecontracten en is vastzetten nu een goed idee?

Maandelijks wordt de inkoop gedaan voor de volgende maand en worden de variabele tarieven bepaald. Voor maart heeft dit eind januari al plaatsgevonden en ook de inkoop voor april is begin vorige week gedaan, op een zo gunstig mogelijk moment met alle ontwikkelingen. Gelukkig hebben we de koudste periode van het jaar achter ons gelaten en neemt hierdoor het gasverbruik de komende maanden af. Dit is ook gunstig voor de energierekening. De tarieven vind je maandelijks op de voorschotfactuur die je via Energie VanOns ontvangt.

Vastzetten?
Vanuit de huidige afnemers krijgen wij vragen wanneer het mogelijk is om de tarieven voor langere tijd vast te zetten. Wij hopen met ingang van april weer vaste tarieven aan te kunnen bieden. Energie VanOns gaat in deze maand wederom zo goed mogelijk inkopen voor de komende periode en zal hierbij mogelijk de optie meenemen om weer vaste contracten aan te bieden. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, omdat de onzekerheid op de markt te groot is.

Om zo goed mogelijk in te kunnen schatten hoeveel er ingekocht moet worden en dus zo min mogelijk onbalans te realiseren, is het goed om te weten hoeveel huidige afnemers overwegen hun contract vast te zetten. Wij zullen je binnenkort deze vraag ter inventarisatie voorleggen. Het is goed om hier vast over na te denken.

Hoe maak je de juiste afweging?
Als je kiest voor vastzetten, dan kies je voor zekerheid. Maar wat is het juiste moment? In een reguliere markt geldt de regel van vraag en aanbod. Oftewel: vraag van gas is in de zomer het laagst en als er voldoende aanbod is, dan gaat het tarief naar beneden. Daarnaast kijkt men ook naar de verwachtingen voor de komende periode. Als deze onzeker is, dan houdt men eerder een ‘zekerheidsmarge’ aan. Hier worden wij ook mee geconfronteerd in de inkoop. Alle onzekerheden nu en alternatieven die mogelijk geboden kunnen worden moeten nog in kaart worden gebracht om te kijken op welke wijze de tarieven zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Dit moet de komende tijd meer duidelijkheid gaan geven.

Vragen
We begrijpen dat er veel vragen zijn. Houd onze veel-gestelde-vragen pagina in de gaten. Deze wordt voortdurend bijgewerkt met updates. Je kunt ook je vraag per mail stellen via streekenergie@agem.nl, maar houd dan ajb rekening met een langere wachttijd dan je van ons gewend bent. We doen er alles aan om je zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Ga naar de homepage van Streekenergie
Ga naar de veel-gestelde-vragen pagina

 

 

Contractenstop om huidige afnemers te beschermen
Invloed situatie in Oekraïne