Monumenten.

Wist je dat je ook bij een monumentaal pand op verschillende manieren kunt besparen? Ten opzichte van een gewone woning moet je met iets meer rekening houden, maar dat neemt niet weg dat er kansen liggen. Je kunt nog steeds besparen op energiekosten en investeren in jouw toekomst, wooncomfort en het milieu. Hieronder vertellen we je meer over kleine maatregelen die je zelf kunt doorvoeren. Ook helpen we je op weg wanneer je van plan bent het groter aan te pakken. Er zijn verschillende specialisten en organisaties die je dan verder kunnen helpen. 

Kleine aanpassing, snel resultaat. 

Je hoeft niet direct over te gaan op het doorvoeren van grotere maatregelen waarvoor je een specialist moet inhuren en/of een vergunning moet aanvragen. Er zijn al veel mogelijkheden om met kleine aanpassingen resultaat te boeken en energie te besparen. Een aantal tips:

 • Bekijk of je oude installaties in huis kunt vervangen door energiezuiniger installaties.
 • Werk met verschillende zones in huis, waarin je de warmte apart kunt reguleren.
 • Zet de thermostaat een graad lager dan je normaal doet. 
 • Isoleer verwarmingsleidingen, zodat deze minder warmte verliezen.
 • Breng radiatorfolie aan tussen de radiator en de buitenmuur. 
 • Zorg er ook voor dat de radiator niet te dicht tegen de wand of vloer is geplaatst, want hierdoor wordt de warmteafgifte en luchtstroming belemmerd. 
 • Verwijder omtimmering van radiatoren, dit belemmerd de warmteafgifte. 
 • Gebruik energiezuinige apparaten met het hoogste energielabel en laat ze niet op stand-by staan. 
 • Kies voor energiezuinige verlichting, zoals spaarlampen en fluerescentielampen. 
 • Voorkom warmteverlies via ramen door kieren te dichten en tochtstrippen aan te brengen. 
 • Hang dikke gordijnen op en/of sluit traditionele raamluiken wanneer jouw monument dit heeft.
 • Zorg voor duurzame verkoeling, bijvoorbeeld via leidingen maar ook door middel van een groene tuin met leilinden die het pand beschermen tegen de zon. 
 • Regel je ventilatie goed. Dit voorkomt te veel vocht in huis, maakt het binnenklimaat gezonder en het zorgt voor droge lucht waardoor het pand weer sneller opwarmt. 
 • Kies voor drinkwaterbesparing, bijvoorbeeld door een waterbesparende douchekop te nemen. 

Kijk voor meer tips over eenvoudige besparingen op de website van Monumenten

Maatwerk. 

Het verduurzamen van een monument is maatwerk. Ieder monument is uniek en heeft een verschillende cultuurhistorische waarde. Dat is van invloed op de mogelijkheden die je hebt om te verduurzamen. Het is aan te raden een expert in te schakelen om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden die jij hebt. Je kunt bijvoorbeeld de hulp in schakelen van:

 • De adviseur monumenten van jouw gemeente, die jou kan adviseren en je kan helpen met de vergunningsaanvraag. 
 • Een restauratiearchitect, die op bouwkundig gebied met je mee kan kijken en je kan helpen bij de planvorming. 

Omgevingsvergunning.

Voor wijzigingen aan de binnen- of buitenkant van jouw monument is een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt vooral als de veranderingen zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of onomkeerbaar zijn. Per gemeente en monument kunnen de maatregelen verschillen. Neem contact op met jouw gemeente om te bespreken welke maatregelen voor jouw monument gelden.

Financieringsmogelijkheden. 

Voor het verduurzamen van een monument zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Bij het Restauratiefonds kun je terecht om te kijken welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn. Het Restauratiefonds werkt samen met gemeenten en provincies. Hierdoor zijn er voor eigenaren van gemeentelijke monumenten of beeldbepalende panden ook oplossingen op het gebied van financiering. Voor meer informatie over jouw financiering kun je een kijkje nemen op de website van het Restauratiefonds. Ook hebben wij de regelingen per gemeenten voor je op een rijtje gezet.  

Financieringsmogelijkheden per gemeente

Monumentenwacht. 

De Stichting Monumentenwacht Gelderland is opgericht voor het behoud van het culturele erfgoed. Zij houden zich onder andere bezig met onafhankelijke bouwkundige inspecties van monumenten. Ook kunnen zij jou voorzien van advies over jouw monument. Wanneer je aan de slag gaat met verduurzaming, kun je de hulp inschakelen van Monumentenwacht. 

Heb je nog vragen?

Wij helpen je graag verder! Wij kunnen je advies geven over welke weg je het best kunt bewandelen en waarvoor je contact kunt opnemen met jouw gemeente. Bel met onze klantenservice via 0314 - 820 360 of stuur een mail naar energieloket@agem.nl.

Je kunt ook direct kijken op de website van het Restauratiefonds, waar je veel informatie vindt. 

Eva Russchen - Team Klantenservice
Eva Russchen - Team Klantenservice
Sanne legt het uit
 • Interesse

 • Situatie

 • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!