Buurtaanpak: Lichtenvoorde Zuid Oost Staringstraat en Heckinkstraat.

De situatie.

Woningcorporatie ProWonen gaat aan de slag in de Staringstraat en Heckinkstraat in Lichtenvoorde. Prowonen is momenteel bezig met de voorbereidingen voor het opknappen en verduurzamen van 62 huurwoningen. De werkzaamheden bestaan uit het isoleren van de vloer en de kopgevels, het isoleren van het dak van buitenaf en het aanbrengen van nieuwe dakpannen en nieuwe dakgoten en het plaatsen van mechnische ventilatie. Bij deze woningen wordt o.a. het dak aan de buitenkant geïsoleerd, waardoor deze woning iets hoger zullen worden. 

De kansen.

Doordat de huurwoningen in jouw buurt worden opgeknapt en energiezuiniger worden gemaakt, ontstaan er ook kansen en mogelijke voordelen voor jou als woningeigenaar. Globaal kun je  als woningeigenaar hierbij 3 keuzes maken:

1. Wel of niet kiezen voor het opknappen en/of energiezuiniger maken van jouw woning;
2. Nu meedoen aan de maatregelen aan de huurwoningen of op een later moment uw woning laten opknappen en/of energiezuiniger maken, evt. samen met buurtbewoners;
3. Deelnemen aan het voorliggende aanbod van Friso Bouwgroep of zelf een aanbieder zoeken, evt. samen met jouw buurtbewoners.

Hoe kan Agem Energieloket helpen?

Agem Energieloket kan je bij deze keuzes ondersteunen met de nodige informatie en advies over o.a.:

  • de mogelijkheden en voordelen die energiebesparende maatregelen u kunnen opleveren;
  • de beschikbare subsidies en financiële regelingen en de financiële mogelijkheden voor u persoonlijk;
  • het benaderen en selecteren van een eigen en/of tweede aanbieder.

Informatiebijeenkomst.

Na de vakantieperiode geven we je graag meer informatie over de mogelijkheden en voordelen voor u en je buren. Daarvoor zullen we (waarschijnlijk begin september) een informatiebijeenkomst organiseren bij jou in de buurt. Graag horen we vooraf of je daarin interesse hebt en welke vragen je hebt. Bij voldoende interesse ontvangt je na de zomervakantie meer informatie en een uitnodiging voor deze informatiebijeenkomst. 

Subsidies en financieringsmogelijkheden.

Uiteraard ben je helemaal vrij in de keuze om wel of niet deel te nemen aan de werkzaamheden. De komende periode is het echter wel zeer gunstig om de woning op te knappen en/of energiezuiniger te maken doordat er allerlei subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn. Door als woningeigenaar ook deel te nemen wordt de eenheid in de uitstraling van de wijk behouden. Eventueel kun je het opknappen van het dak combineren met het aanschaffen van zonnepanelen.

  • Voor het laten isoleren van je woning is landelijk de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) beschikbaar, waarmee je tot eind dit jaar ca. 30% van de kosten voor isolatie vergoed krijgt wanneer je 2 of meer isolerende maatregelen laten uitvoeren.
  • Daarnaast biedt de gemeente Oost Gelre tot eind dit jaar ook een subsidie voor het isoleren van jouw woning. De Subsidie Verduurzamen Woningen. Daarmee kunt je ook nog eens 30% van de kosten vergoed krijgen met een maximum van in totaal €1.000.
  • Naast deze subsidies is er ook een lening beschikbaar om het verbeteren van de woning te financieren. Deze ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ is beschikbaar voor het energiezuiniger, levensloopbestendig of asbestvrij maken van de woning en voor andere maatregelen die de woning kwalitatief beter maken.

Hierover geven we tijdens de informatiebijeenkomst begin september graag meer informatie. Meld je daarom alvast aan.
We helpen je graag met het maken van een goede keuze!

Woonhuis met zonnepanelen op dak
Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!