Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Informatie voor woningeigenaren.

Wil jij jouw woning energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld met betere isolatie of door het plaatsen van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler? Met de ISDE subsidie kun je tot 30% van de kosten terugkrijgen.

Deze subsidie is bestemd voor vijf typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas (HR++ of Triple). Ook kun je deze subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet. 

Controleer voordat je een aanvraag indient de voorwaarden voor de maatregelen die jij wilt treffen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Hoe werkt de subsidieaanvraag?

Kies een isolatiemaatregel of gasbesparend apparaat. Controleer of deze artikelen in één van de lijsten staan op de website van RVO. Koop het apparaat of isolatiemateriaal en laat het installeren. Bewaar de facturen goed want deze heb je nodig om de subsidie aan te vragen.

Isolatiemaatregelen.

Je kunt de ISDE-subsidie aanvragen wanneer je één of meer isolatiemaatregelen hebt getroffen. Voor één maatregel kun je tot 15% van de kosten terugkrijgen, voor twee maatregelen kan dit oplopen tot 30%. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Controleer voordat je een subsidieaanvraag voor isolatiemaatregelen gaat doen eerst de Isolatiemaatregelenlijsten. Staan je isolatiemaatregelen op de lijst? Vermeld dan bij de aanvraag van de subsidie de code van maatregelen. De code betekent dat de keuze die je maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. 

Staan de maatregelen niet op de lijst? Je kunt dan wel subsidie aanvragen. Stuur dan de productbeschrijving mee. Het risico bestaat dan wel dat bij controle blijkt dat je gekozen isolatiemaatregel niet voldoet aan de voorwaarden. In dat geval heb je geen recht op subsidie.

Per isolatiemaatregel gelden specifieke voorwaarden qua oppervlakte en isolatiewaarde. Het schema onderaan deze pagina geeft deze voorwaarden per isolatiemaatregel weer.

Subsidie aanvragen voor isolatie
Verwarmingssysteem met zonneboiler

Warmtepomp en zonneboiler.

Met de ISDE kun je als woningeigenaar ook subsidie aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Dit kan wanneer dit een nieuw product is (dus geen tweedehands of reeds gebruikt product). De installatie moet door een professioneel installatiebedrijf zijn gedaan, je mag de installatie dus niet zelf doen. Je kunt tot maximaal 24 maanden na de installatie van de warmtepomp of zonneboiler subsidie aanvragen (wanneer deze niet in combinatie met een isolatiemaatregel is). Wanneer de aanvraag wél in combinatie met een isolatiemaatregel is, dan geldt dat er tot 24 maanden na uitvoering van de eerst getroffen maatregel subsidie kan worden aangevraagd.

Check voordat je een subsidieaanvraag doet eerst of jouw apparaat op de warmtepompenlijst of zonneboilerslijst staat.

Aansluiting op een warmtenet.

Tot slot kunnen woningeigenaren (ook VvE's) via de ISDE subsidie aanvragen voor aansluiting op een warmtenet. Dit kan gaan om zowel een individuele aansluiting op een warmtenet (alleen voor woningeigenaren) als een centrale aansluiting op een warmtenet (alleen VvE's). De subsidie voor aansluiting op een warmtenet bedraagt eenmalig €3.325. De aansluiting op het warmtenet is gerealiseerd voordat de subsidieaanvraag wordt gedaan, maar wel ná 1 januari 2021. Bij de subsidieaanvraag dient een bewijs te worden aangeleverd dat de woning van het aardgas is afgesloten en is aangesloten op een warmtenet (door middel van een overeenkomst met een warmteleverancier). Er kan tot maximaal 12 maanden na aansluiting op een warmtenet subsidie worden aangevraagd.

Achterhoekse wijk vanuit de lucht

Isolatie voorwaarden en subsidiebedragen per m2

Let op: deze subsidiebedragen verdubbelen als je een 2e of meer maatregel(en) neemt. Die 2e maatregel kan zijn: een isolatiemaatregel van een ander type, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Een overzicht van alle isolatiemaatregelen en subsidiebedragen per vierkante meter. (bij één maatregel)
Isolatie maatregel

Minimale m2 

Maximale m2 

Minimale kwaliteit
(Rd in m2K/W)

Subsidie (€/m2)
Uitgevoerd tussen
2-4-2022 en 1-1--2023

Subsidie (€/m2)
Uitgevoerd vanaf
1-1-2023

Spouwmuurisolatie 10 m2 170m2 Rd ≥ 1,1 € 4 € 4
Gevelisolatie 10 m2 170m2 Rd ≥ 3,5 € 19 € 19
Dakisolatie 20 m2 200 m2 Rd ≥ 3,5 € 15 € 15
Zolder-/vlieringvloerisolatie 20 m2 130 m2 Rd ≥ 3,5 € 4 € 4
Vloerisolatie 20 m2 130 m2 Rd ≥ 3,5 € 5,50 € 5,50
Bodemisolatie 20 m2 130 m2 Rd ≥ 3,5 € 3 € 3

 

Een overzicht van hoogrendementsglas en subsidiebedragen per vierkante meter.
Hoogrendementsglas

Minimale m2 

Maximale
m2 

Minimale kwaliteit
(U in W/m2K)

Subsidie (€/m2)
Uitgevoerd vóór

1-1-2022 

Subsidie (€/m2)
Uitgevoerd vanaf

1-1-2022 
HR++ glas 8 m2 45 m2 U ≤ 1,2 € 26,50 € 23
Panelen in kozijn     U ≤ 1,2 € 11,50 € 10
Isolerende deur     Ud ≤ 1,5 € 26,50 € 23
Triple glas Alleen i.c.m. nieuw isolerend
kozijn (U ≤1,5 W/m2K)
8 m2 45 m2 U ≤ 0,7 € 75 € 65,50
Panelen in kozijn     U ≤ 0,7 € 57,50 € 45
Isolerende deur     Ud ≤ 1,0 € 75 € 65,50

Algemene voorwaarden.

 • Kies je voor 1 isolatiemaatregel, dan moet je daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of je kunt kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
 • Combineer je HR++-glas en Triple-glas? Dan moet het totaal aantal m2 te vervangen glas, waarvoor je subsidie kunt krijgen, opgeteld altijd minimaal 8m2 zijn en mag niet hoger zijn dan 45m2. Het maximaal aantal m2 blijft hetzelfde als je bij HR++-glas en Triple-glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren.
 • Bij de toepassing van Triple-glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen.
 • De installatie is gedaan door een installatiebedrijf. De installatie mag je niet zelf doen.
 • Je vraagt maximaal 12 maanden na installatie van de maatregelen subsidie aan.
Je hebt geen recht op subsidie als je al eerder een andere subsidie voor de betreffende maatregelen hebt ontvangen.

Veelgestelde vragen.

Hieronder vindt je de veelgestelde vragen over de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Voor meer vragen kijk je op de pagina voor woningeigenaren op de website van RVO.

 • Ik heb al in 2021 één energiebesparende maatregel uitgevoerd. Kan ik subsidie aanvragen voor de ISDE?
 • Ja, dat is toegestaan.

  Voorbeeld:
  Als je in november 2021 je dak hebt geïsoleerd en in februari 2022 je gevel, kun je voor beide maatregelen in één keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die je in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijg je dan 20% subsidie en voor de maatregel die je in 2022 uitvoerde krijg je 30% subsidie.

  Let op: het is mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen tot maximaal 12 maanden ná uitvoering en betaling van de eerste of al uitgevoerde maatregel(en).

 • Waarom en hoe moet ik aantonen dat een apparaat deskundig is geinstalleerd?
 • Het is van belang dat een apparaat deskundig is geïnstalleerd volgens de (wettelijke) voorschriften, normen en richtlijnen. Je voorkomt hiermee onveilige situaties zoals brandgevaar of milieuoverlast. 

  Om deze reden geldt per 1 januari 2018 de subsidievoorwaarde dat je aantoont dat een apparaat deskundig is geïnstalleerd. Een bewijs is bijvoorbeeld een factuur van de installateur of aannemer. Wordt het apparaat niet specifiek genoemd op de factuur, dan kan een ingevulde checklist van de installateur of een foto van de installatie volstaan.

 • Hoe zit het met meldcodes en maatregellijsten?
 • Bij de ISDE wordt gewerkt met een maatregelenlijst isolatie én een voor hoogrendementsglas. Daarnaast zijn er ook nog 2 apparatenlijsten voor warmtepompen en zonneboilers. Alle producten die op deze lijsten staan voldoen aan de kwaliteitseisen van de regeling. De meldcodes op deze lijst van het product moeten bij de aanvraag ingevuld worden.
  Als een maatregel nog niet op de lijst voorkomt kan er wel subsidie worden aangevraagd. Tijdens het aanvragen van de subsidie in het e-loket vult de aanvrager bij dit meldcodeveld 'overig'. RVO toetst vervolgens of deze maatregel in aanmerking komt voor subsidie. Door deze toetsing duurt de afhandeling van de aanvraag mogelijk wat langer.

  Voor de aanvraag door zakelijk gebruikers voor zonnepanelen, windmolens of aansluiting op warmtenetten zijn geen meldcodes nodig.

  Lees hier hoe je producten kunt aanmelden voor de betreffende maatregellijsten.

 • Krijg ik ook subsidie voor het isoleren van mijn in- of uitpandige garage of bijgebouw?
 • Alleen een inpandige (verwarmde) garage* die een woonbestemming krijgt, komt in aanmerking voor deze subsidie. Het isoleren van uitpandige garages en of andere bijgebouwen niet.

  *Een inpandige garage is een garage die grenst aan de woonfunctie met minimaal een zijgevel en het plafond van de garage.

  Alleen verwarmde inpandige garages komen in aanmerking voor subsidie met betrekking tot de buitengevel. Een uitpandige garage andere bijgebouwen die geheel vrij staan van de woning komen niet in aanmerking voor subsidie.

Meer details of aanvragen?

De subsidie is aan te vragen tot en met 31 december 2026 via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiervoor heb je een geldige DigiD of E-herkenning nodig. Voor vragen over de ISDE kunnen woningeigenaren op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur bellen met RVO via 088 042 47 47.

Meer informatie of aanvragen?

Team Klantenservice
Team Klantenservice

Onze klantenservice helpt je verder!

Heb je nog vragen over deze financieringsmogelijkheid? Of ben je benieuwd of dit de meest geschikte optie is in jouw situatie? Wij kijken graag met je mee en voorzien je van advies. Onze klantenservice staat elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur voor je klaar. Bel ons via 0314 - 820 360 of stuur een mail naar energieloket@agem.nl

Sanne legt het uit
 • Interesse

 • Situatie

 • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!