Buurtaanpak: Noordijk Energieneutraal 2030

Het dorp.

Een kern met pit. Zo wordt Noordijk omschreven. Het dorp heeft ca. 800 inwoners en ca. 313 woningen verspreid over de kern en het buitengebied. Noordijk kenmerkt zich door haar agrarische karakter. In het buitengebied is er in de vorm van ‘de Bollert’, ‘de Ballasput’ en ‘de Needse Berg’ veel natuur te vinden. In de kern zijn er drie gebouwen die samen het hart vormen van Noordijk: de school, ’t Haarhoes met het dorpsplein en de ‘Oale Schole’, een informatiecentrum over Noordijk in vroegere tijden. In Noordijk wordt, o.a. door Noordijks belang veel ondernomen om het bruisend te houden. Kijk voor meer informatie op https://noordijksite.nl/noordijksbelang/

De kansen.

In 2019 is er een dorsplan opgesteld, in samenwerking met de Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK), de gemeente Berkelland en onderzoeksbureau KAW. Aan de hand van de startbijeenkomst, enquête, een verdiepingsbijeenkomst en de inzet van vijf werkgroepen zijn er actiepunten voor de korte termijn en lange termijn gepland. De thema’s in het dorpsplan zijn: wonen, leefbaarheid, bereikbaarheid, beheer en beheer van infrastructuur en duurzaamheid en asbest. Voor dit laatste thema is een werkgroep duurzaamheid opgericht.

De bewoners.

De werkgroep onderzoekt hoe Noordijk als dorp gezamenlijk energie kan besparen en de woningen kan verduurzamen. Ze werken toe naar de volgende doelen:

  • Noordijkers voorzien zich zelf in hun energiebehoefte en energieverbruik op duurzame wijze, zodat Noordijk energieneutraal wordt.
  • Het opwekken van voldoende groene energie voor alle inwoners van Noordijk.

De werkgroep is ambitieus en wil nadrukkelijk kijken naar mogelijkheden rondom waterstof, zon- en windenergie. Maar om de omschakeling te maken naar een alternatieve energiebron dienen woningen eerst beter te worden geïsoleerd. Om die reden is de werkgroep gestart met een warmtefoto actie en zijn ze daarin getraind door energie adviseur Erwin Reuterink.

De resultaten.

Er hebben zich al 60 bewoners gemeld voor een gratis warmtefoto. De foto’s worden momenteel gemaakt waarna de werkgroep een dorpsbijeenkomst zal organiseren in ’t Haarhoes. Hier worden de resultaten gedeeld en kan samen worden gekeken naar isolatiemogelijkheden, subsidies en collectiviteitskorting. Met deze eerste actie heeft de werkgroep meteen de krant gehaald, klik hier voor een mooi interview met Henk Radstaak en Gerbert Oonk.

Ook meedenken? Mail naar noordijkduurzaam@gmail.com.

Weids uitzicht met koeien in het gras
Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!