Buurtaanpak: Gelselaar, duurzaamheid Gelster Besteet.

Het dorp.

Gelselaar is een dorp in de gemeente Berkelland met ca. 700 inwoners. Gelselaar is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het dorp heeft leefbaarheid hoog in het vaandel staan en kent een actief verenigingsleven. In 2019 heeft Gelselaar een woonvisie opgesteld, Gelster Besteet. Kijk voor meer informatie op www.gelselaar.nl.

De kansen.

In een enquête over woonwensen en tijdens een woon-energie café in oktober 2018 gaven veel bewoners aan interesse hebben in het verduurzamen van hun woning. Vanuit Gelselaars belang is er daarom een werkgroep duurzaamheid Gelster Besteet geïnitieerd om hier concreet mee aan de slag te gaan. Door de krachten te bundelen en het samen als dorp op te pakken wordt het voordeliger en makkelijker!

De bewoners.

De werkgroep duurzaamheid Gelster Besteet is actief aan de slag gegaan met het inventariseren van de wensen van bewoners in Gelselaar. Als eerste actie is gekozen voor collectieve inkoop van isolatie. Het energieloket heeft de werkgroep geholpen met het selecteren van een leverancier en een isolatie aanbod. De werkgroep heeft flink campagne gevoerd in het dorp en op 7 november 2019 een isolatiebijeenkomst georganiseerd.

De resultaten.

Er was veel interesse onder bewoners om hun huizen te isoleren. Tot nu toe heeft de leverancier ETS isolatie 18 aanvragen binnengekregen. Daarnaast zijn een aantal bewoners ook zelf aan de slag gegaan met isolatie. Een mooi resultaat! En de werkgroep denkt alweer verder over een mogelijke vervolgactie.

Ook meedenken? Mail naar duurzaamheid@gelselaar.nl.

Lamppeertjes met op de achtergrond wolken
Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!