Buurtaanpak: Borculo isolatie actie Hambroek.

De wijk.

De wijk Hambroek in Borculo (gemeente Berkelland) is een wijk met ca 427 woningen, waarvan ca. 316 koopwoningen. De woningen zijn veelal gebouwd in de jaren ’70 en ’80. De wijk grenst aan gebouwen als het gemeentehuis, de fabriek van Friesland Campina en het Staring College alsook aan sportvelden en het Hambroekplas.

De kansen.

Hambroek is een actieve wijk met o.a. een wijkraad en enkele initiatieven voor het vergroenen van pleintjes in de wijk. De gemeente wilde graag kijken of er mogelijkheden waren voor een collectieve actie rondom energiebesparing. Een eerste gesprek met een aantal actieve bewoners leidde tot een warmtefoto actie in de wijk. Bewoners zijn zelf de wijk ingegaan om buren te werven voor de actie en 143 wijkbewoners hebben uiteindelijk meegedaan. Zij hebben allemaal gratis een warmtefoto ontvangen van energie adviseur Erwin Reuterink. Vanuit deze eerste actie is een werkgroepje ontstaan die samen verder aan de slag wilde in de wijk.

De bewoners.

Deze werkgroep verduursaam Hambroek heeft de wensen in de wijk geïnventariseerd en is vervolgens begonnen met een collectieve isolatie actie. Met hulp van het energieloket zijn verschillende leveranciers benaderd en is een aanbod voor de wijk afgesproken. Er is actief campagne gevoerd in de wijk en op een goed bezochte bijeenkomst in september 2019 heeft de werkgroep samen met de leverancier het aanbod toegelicht.

De resultaten.

Er was veel interesse onder bewoners om hun huizen te isoleren. Tot nu toe heeft de leverancier Duits isolatie 46 offerte aanvragen binnengekregen waar minimaal 35 isolatie maatregelen uit zijn gekomen. Daarnaast zijn een aantal bewoners ook zelf aan de slag gegaan met isolatie. Een mooi resultaat! En de werkgroep denkt alweer verder over een mogelijke vervolgactie.

Ook meedenken? Mail naar verduursaamhambroek@gmail.com.

Wijk in Borculo
Hambroek gaat aan de slag!
Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!