• Menu
Energieadvies

Met persoonlijk advies helpen wij je verder.

Agem staat klaar om je te helpen met alles wat met energie te maken heeft. Of het nu gaat om energie besparen, opwekken of benutten. Wij helpen je op weg met advies, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Ben je benieuwd hoe je zelf kunt starten met energie besparen? Huur direct een specialist in of vraag een telefonisch consult aan.

Veel gestelde vragen:

 • Waar moet ik beginnen als ik mijn huis wil verduurzamen?
 • Globaal gezien bestaat het verduurzamen van je huis uit 3 stappen: 

  1. De energievraag beperken

  De eerste stap is het isoleren van het huis. Door het dak, de gevels, vloer en de ramen van je huis goed te isoleren, gaat er minder warmte verloren en is er minder energie nodig om het huis te verwarmen. Deze stap leidt daarmee direct tot een lager energieverbruik en minder kosten en is daarmee een zeer rendabele investering. En doordat er verschillende subsidies beschikbaar zijn voor het isoleren van je woning wordt deze investering nóg rendabeler.

  Daarnaast kun je je energievraag op andere manieren beperken, bijvoorbeeld door zuinige apparatuur en installaties aan te schaffen en goed te letten op je energie- en waterverbruik. Ook kun je in een goed geïsoleerd huis overstappen op ‘lage temperatuur verwarming’ zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Bij dit type verwarming is hoeft het verwarmingswater niet zo warm te zijn als bij verwarming via bijvoorbeeld radiatoren. Dit scheelt enorm in het energieverbruik. Alle energie die je niet verbruikt hoef je tenslotte ook niet op te wekken of in te kopen.

  2. Zelf duurzame energie opwekken

  Als de energievraag van je huis is teruggebracht, dan is de volgende stap om zoveel mogelijk van de resterende energievraag duurzaam op te wekken. Dit kan natuurlijk via energie uit de zon (zonnepanelen), maar ook door bijvoorbeeld warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht of bodem te gebruiken via een warmtepomp. 

  Je kunt de duurzame energie op of bij je eigen huis opwekken, maar als dat niet (volledig) kan, dan zijn er vaak ook mogelijkheden om aan te sluiten bij collectieve projecten in de buurt zoals een postcoderoosproject. Ook voor verwarmen van je huis zijn collectieve opties mogelijk, bijvoorbeeld via een warmtenet of een warmtecoöperatie.

  3. Groene energie gebruiken

  Je hebt altijd een energieleverancier nodig, ook wanneer je eigen huis helemaal zelfvoorzienend is qua energieverbruik. Er zijn namelijk momenten waarop je eigen opgewekte energie te weinig is om je verbruik te dekken en andersom ook momenten waarop je zelf meer opwekt dan je zelf verbruikt. Je energieleverancier zorgt dat deze tekorten worden aangevuld en overschotten worden teruggeleverd aan het stroomnet.

  Kies altijd voor (lokale) groene energie, bijvoorbeeld via Agem. Zo weet je zeker dat de stroom die jij gebruikt groen en Achterhoeks is. Jouw huis is daarmee 100% duurzaam, ook al kun je niet al je benodigde energie zelf opwekken. 

 • Wat zijn de financiële hulpmiddelen voor mijn energiebesparende maatregelen?
 • Het nemen van energiebesparende maatregelen zijn in veel gevallen van zichzelf al zeer rendabel. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je huis en het aanschaffen van ledlampen of zonnepanelen. Daarmee bespaar je al fors op je energieverbruik en op je energiekosten.

  Om de investering in deze maatregelen te verlagen zijn er verschillende subsidies en voordelige leningen beschikbaar. Dit kunnen subsidies vanuit de Rijksoverheid zijn, maar ook vanuit de provincie of jouw eigen gemeente. Bekijk welke subsidies en leningen er voor jouw situatie beschikbaar zijn.

  Daarnaast zijn er diverse andere financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals leningen, belastingvoordelen of mogelijkheden vanuit je bank of hypotheekverstrekker. Alle gemeenten in de Achterhoek bieden een lening om de meest voorkomende maatregelen te financieren. Vanuit de Belastingdienst wordt een btw-korting gegeven op het isoleren van je woning en voor zonnepanelen kun je een groot deel van je btw terugvragen. Neem daarnaast altijd even contact op met jouw bank of hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden die zij bieden. 

  Wil je alle mogelijke subsidies en financieringsopties in één overzicht zien? Kijk dan eens op de Energiesubsidiewijzer

 • Hoe kan Agem Energieloket mij helpen?
 • Agem Energieloket is door de Achterhoekse gemeenten opgericht om jou te helpen bij het verduurzamen van je huis. Dit doen wij door het bieden van informatie, advies, campagnes en diensten. Wij geloven dat alles begint met bewustwording en inzicht. Want als je weet wat je verbruikt, weet je ook wat je kunt besparen. Om je hiermee op weg te helpen zijn in jouw buurt energiecoaches beschikbaar. Zij kunnen met je meedenken en je van handige tips voorzien. 

  Wil je een stap verder gaan? Dan bieden wij verschillende diensten om meer technisch en inhoudelijk advies te krijgen. Dit kan individueel via bijvoorbeeld een telefonisch consult of bezoek aan huis van onze energieadviseur, maar je kunt ook deelnemen aan onze programma’s

  Ook laten we je graag zien welke Achterhoekers jou zijn voorgegaan in het verduurzamen van hun huis of bedrijf. Daarnaast kun je bij Agem Energieloket terecht voor informatie over subsidies en leningen. In sommige gevallen voeren wij deze regelingen ook zelf uit, zodat we je direct verder kunnen helpen.

 • Hoe en wanneer moet mijn huis van het aardgas af?
 • De afgelopen jaren is er veel te doen geweest rondom het gebruik van aardgas. In Noord-Groningen leidt het winnen van aardgas tot veel problemen, waardoor we ons steeds bewuster zijn geworden van de nadelen van aardgas. Daarnaast is aardgas een ‘fossiele brandstof’: aardgas is beperkt beschikbaar en het winnen en gebruiken van aardgas stoot veel CO2 uit en is daardoor slecht voor het milieu. Genoeg reden dus om alternatieve manieren te vinden om onze huizen en andere gebouwen te verwarmen.

  Deze ontwikkeling wordt ‘warmtetransitie’ genoemd. In het meest recente Klimaatakkoord is aangekondigd dat Nederland hier de komende decennia mee aan de slag gaat. Gelukkig hoeven we niet morgen al van het aardgas af, maar wel moeten we met elkaar nadenken over alternatieven die op we langere termijn kunnen inzetten. Hoe eerder we hier een beeld van hebben, hoe meer tijd er is om hier stapsgewijs en verantwoord naar toe te werken. Als eerste ligt nu de verantwoordelijkheid hiervoor bij de gemeenten. Zij moeten de komende jaren in kaart gaan brengen welke kansen en mogelijkheden er zijn om gebouwen en wijken van het aardgas af te halen. Dit doen zij zoveel mogelijk in samenwerking met bewoners, bedrijven en andere betrokkenen. 

  Hoe jouw huis uiteindelijk van het aardgas af gaat verschilt per situatie. Veel woningen in Nederland zullen aangesloten worden op een collectief warmtenet, maar dit is voor veel dorpen in de Achterhoek een minder geschikte optie omdat daar relatief veel massa voor nodig is. Naast de collectieve mogelijkheden kun je je huis ook individueel van het aardgas afhalen, bijvoorbeeld door het gebruik van een warmtepomp. Daarmee zorgt je dat alle warmte in jouw huis via elektriciteit wordt opgewekt en er dus geen (aard)gas meer nodig is. 

  De gemeenten zijn aan zet om te bepalen hoe jouw wijk van het aardgas af kan komen. Je kunt dus bij de gemeente navragen wat er al bekend is voor jouw situatie. Dit kan je helpen om bijvoorbeeld te bepalen of je nog een nieuwe cv-ketel aan kunt schaffen of dat het misschien verstandiger is om alvast na te denken over een alternatief. In alle gevallen kun je alvast beginnen met het beperken van je energievraag door je huis goed te isoleren of zonnepanelen aan te schaffen. Deze maatregelen zijn altijd verstandig, wat de uiteindelijke oplossing voor jouw huis of wijk ook wordt. Het Agem Energieloket helpt je graag op weg in het nemen van de eerste stappen.

Advies over energiebesparing.

Voor meer informatie over persoonlijk advies over energiebesparing, kun je contact opnemen met Agem Energieloket via:

Advies over het opwekken en afnemen van energie.

Voor persoonlijk advies over het opwekken van stroom en het benutten van energie uit de Achterhoek, kun je contact opnemen met Agem via: