Energieadvies

Met persoonlijk advies helpen wij je verder.

Agem staat klaar om je te helpen met alles wat met energie te maken heeft. Of het nu gaat om energie besparen, opwekken of benutten. Wij helpen je op weg met advies, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Ben je benieuwd hoe je zelf kunt starten met energie besparen? Huur direct een specialist in of vraag een telefonisch consult aan.

Veel gestelde vragen:

  • Helpen zonnepanelen echt bij verduurzaming?
  • Met Agem spant de Achterhoek zich in om zelfvoorzienend te worden met lokaal geproduceerde duurzame energie. Om zelf een belangrijke bijdrage te leveren is het verstandig om je totale energieverbruik terug te dringen en voor de resterende behoefte duurzame energie te betrekken. Jouw elektriciteit kun je zelf duurzaam opwekken met zonnepanelen.
    Voorbeelden van besparende maatregelen zijn: gas besparen door te isoleren, ruimtes waar je niet komt, niet onnodig verwarmen en stroombesparing door de elektrische verwarming en elektrische warmwaterboiler de deur uit te doen. Relatief eenvoudige en goedkopere besparingsmaatregelen zijn: op 40°C wassen en gloeilampen vervangen voor spaarlampen of LED lampen. Daarnaast sluipverbruik voorkomen door opladers na gebruik uit het stopcontact te halen en apparaten uit te zetten in plaats van op de stand-by stand laten staan. Een nieuwe koelkast of vriezer en ook minder voor de hand liggende zaken, als het verwijderen van warmte blokkerende kalkaanslag van verwarmingselementen, schelen aanzienlijk in het stroomverbruik. Deze maatregelen leveren snel een flinke kostenbesparing op. En natuurlijk heb je minder zonnepanelen nodig als je eerst het energieverbruik hebt verminderd.

  • Zijn alle daken geschikt voor zonnepanelen?
  • Bijna alle daken zijn geschikt, echter een paar soorten daken komen om bouwkundige redenen niet in aanmerking: (kunststof)rieten daken, sedumdaken, panplaten daken, daken met kunststof leien/vastgemetselde leien en daken met asbest. Minder geschikt zijn daken met dakkapellen of met veel pijpjes. Om te weten of je dak geschikt is, kun je op de zonatlas kijken via het adresveld op de website. Dit is bedoeld om een indicatie te krijgen of het dak geschikt is en welke installatie er voorgesteld wordt, niet ter vervanging van professioneel advies door een erkende installateur.

  • Welke subsidiemogelijkheden zijn er?
  • Soms hebben gemeenten een (tijdelijke) regeling. Bekijk hier een overzicht van subsidies en leningen voor energiemaatregelen in de Achterhoek.

Advies over energiebesparing.

Voor meer informatie over persoonlijk advies over energiebesparing, kun je contact opnemen met het Energieloket:

Loop je liever een keertje binnen bij het Energieloket? Dat kan in het Centrum Duurzaam Winterswijk. Hier kun je terecht voor vragen over energie besparen en het duurzaam opwekken van energie. Medewerkers van de gemeente en van het Energieloket beantwoorden je vragen, vertellen je over beschikbare subsidies en regelingen en informeren je over mogelijke stappen op het gebied van duurzaamheid. 

  • Adres: Mevrouw Kuipers - Rietbergplein 1, 7101 DD Winterswijk
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur

Let op! In verband met het coronavirus is het Centrum Duurzaam Winterswijk gesloten tot 1 april. Onze klantenservice helpt je natuurlijk graag verder via telefoon of e-mail!

Advies over het opwekken en afnemen van energie.

Voor persoonlijk advies over het opwekken van stroom en het benutten van energie uit de Achterhoek, kun je contact met ons opnemen via: