Zonnepanelen met Agem.

Wil je direct maandelijks voordeel zonder investeren? En wil je in het plaatsen van de panelen zoveel mogelijk worden ontzorgd? Kies dan voor Zonnepanelen met Agem. Wij helpen je met de aanvraag van de lening die jouw gemeente speciaal voor verduurzaming beschikbaar heeft gesteld. Dankzij het lage rentepercentage zorgen je zonnepanelen meteen al voor een maandelijks voordeel. Daarnaast brengen we je in contact met de beste leveranciers uit de regio en vragen wij na installatie de BTW voor je terug.

Wij helpen je graag verder met zonnepanelen met Agem! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Veelgestelde vragen:

 • Wat zijn PV-panelen?
 • PV-panelen is de vakterm voor zonnepanelen die elektriciteit opwekken. PV is een afkorting van het Engelse woord ‘Photo Voltaic’. Dit betekent ‘licht’(=Photo) en ‘elektriciteit’(=Voltaic). Zonnecellen in een zonnepaneel vangen licht op en zetten dit om in elektriciteit. Een omvormer, meestal vlak onder het dak gemonteerd, zet de gelijkstroom om in wisselstroom. De opgewekte elektriciteit kan dan direct in huis worden gebruikt. Er zijn ook panelen die water verwarmen, ook goed voor het besparen van energie. Deze worden zonnecollectoren genoemd.

 • Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek?
 • Watt is een eenheid van vermogen. Bij een zonnestroompaneel hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Aan elk paneel wordt een getal toegekend dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert dus onder ideale omstandigheden 100 Watt.

 • Heb ik een vergunning voor zonnepanelen nodig?
 • Om een zonnepaneel vergunningsvrij te mogen plaatsen moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  1. Het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst;
  2. Het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst;
  3. Komt het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:
   • het zonnepaneel niet mag uitsteken en aan alle kanten binnen het vlak van het dak blijft
   • de hellingshoek van het zonnepaneel hetzelfde is als die van het dakvlak waarop het staat
   • het zonnepaneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst.
  4. Komt het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat het zonnepaneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als het zonnepaneel hoog is.
  5. Is het gebouw waarop, aan of bij het zonnepaneel wordt geplaatst een (voorbeschermd) Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht? Informeer dan bij de gemeente voor vergunningsprocedures.

  De leverancier/installateur weet vaak wel of een vergunning van toepassing is in jouw specifieke situatie. Tevens kan het aanvragen van een vergunning, indien gewenst, door de leverancier worden uitgevoerd.

    • Hoe worden zonnepanelen geplaatst?
 • Zodra je een keuze hebt gemaakt voor installatie en installateur kunnen de zonnepanelen in meestal 1 dag geplaatst worden. Met een steiger of hoogwerker worden de panelen naar het dak gebracht en op een onderstel op het dak gemonteerd. De panelen en het onderstel worden geaard, zodat er altijd een veilige betreding van het dak mogelijk is. Er moet wel een kabel komen vanaf het dak naar de meterkast. Binnen in het huis kunnen vaak bestaande kabelroutes gebruikt worden om van het dak naar de meterkast te komen. In een enkel geval moet er een nieuwe kabelgoot worden aangelegd. De kabel wordt aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Is er geen vrije groep aanwezig, dan wordt deze gemaakt. Vraag altijd na of dit bij de aanbieding in zit. Als de panelen elektriciteit opwekken dan gaat deze elektriciteit naar de meterkast. Vanaf daar gaat het óf naar je apparaten óf (als je niets aan hebt staan) het net op. In dat laatste geval zal de meter teruglopen óf registreren wat je aan het net levert.

 • Vallen zonnepanelen onder mijn verzekering?
 • Zonnepanelen zitten aard- en nagelvast aan het dak en worden daarom meestal als onroerend beschouwd en maken daardoor onderdeel uit van de opstal/woonhuisverzekering. Het is echter raadzaam om je verzekeraar te raadplegen of de polis de installatie van zonnepanelen dekt. Bij sommige verzekeringen kan het voorkomen dat de verzekerde waarde van de opstal opnieuw moet worden berekend. Informeer hierover bij je verzekeraar. Aangezien er een behoorlijke investering is gemoeid met de plaatsing van zonnepanelen is het van belang de verzekerde som van je opstalverzekering na het plaatsen opnieuw te laten bepalen. Doe je dit niet, dan loop je het risico onderverzekerd te zijn.

  Let op: veel inboedelverzekeringen vergoeden schade met een externe oorzaak, een ‘van buitenkomend onheil’ zoals bliksem. Maar soms is de bron van de schade het object zelf, bijvoorbeeld door een natuurlijke eigenschap of slechte kwaliteit van zonnepanelen waardoor slijtage en veroudering en daarmee opbrengstverlies is veroorzaakt. Dit wordt ‘eigen gebrek’ genoemd. Of de schade aan je inboedel (veroorzaakt door eigen gebrek) wordt vergoed, verschilt per verzekeraar.

Klik hier voor alle veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Zonnepanelen op je huurwoning

Wanneer je als huurder zonnepanelen wilt plaatsen kan dit in veel gevallen gewoon. Je zal dit wel in afstemming met je verhuurder moeten doen. Wij hebben van drie grote regionale woningcorporaties alvast informatie en contactgegevens verzameld, zodat je snel weet bij wie je moet zijn als je interesse hebt in zonnepanelen: 

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? 

Zonatlas geeft je snel inzicht in hoeveel energie je zelf kunt opwekken en hoeveel energie je verbruikt. Ook zie je hier een inschatting van het aantal panelen dat je zou kunnen plaatsen. Wil je zeker weten dat jouw dak geschikt is voor het aantal panelen dat Zonatlas aangeeft? Neem dan contact op met één van onze premium partners.

Kijk hier of jouw dak geschikt is!