• Menu

Zelf energie opwekken.

Zonnepanelen plaatsen op je eigen dak is een grote stap naar een energieneutrale Achterhoek! En daarnaast scheelt het ook nog eens flink in je maandelijkse lasten. Wij helpen je graag met informatie en advies. Vandaar dat we je op deze pagina graag meenemen in alle mogelijkheden en tools die beschikbaar zijn voor jou als particulier.

Agem biedt ook verschillende programma's voor het opwekken van energie, zoals de Postcoderoosprojecten. Kijk hier wat de actuele programma's zijn. Heb je zelf ideeën voor een duurzaam initiatief in jouw buurt, of wil je bijvoorbeeld starten met een Postcoderoosproject? Laat het ons weten en we helpen je verder!

Boerenschuur met zonnepanelen op het dak
Maandelijks voordeel met zonnepanelen uit de Achterhoek.

De Achterhoekse Zonactie

Direct maandelijks voordeel behaal je met zonnepanelen! Wil je bij het plaatsen van de panelen zoveel mogelijk worden ontzorgd? Doe dan mee met met de Achterhoekse Zonactie. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend een offerte van een leverancier uit de regio.

Heb je nu geen geld beschikbaar en wil je toch graag zonnepanelen? Wij helpen je met advies en de aanvraag van de lening die jouw gemeente speciaal voor verduurzaming beschikbaar heeft gesteld. Dankzij het lage rentepercentage zorgen je zonnepanelen meteen al voor een maandelijks voordeel. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Klik hieronder door naar de Achterhoekse Zonactie voor meer informatie over de actie en om je aan te melden.

De Achterhoekse Zonactie

Zonnepanelen op je huurwoning.

Wanneer je als huurder zonnepanelen wilt plaatsen kan dit in veel gevallen gewoon. Je zal dit wel in afstemming met je verhuurder moeten doen. Wij hebben van drie grote regionale woningcorporaties alvast informatie en contactgegevens verzameld, zodat je snel weet bij wie je moet zijn als je interesse hebt in zonnepanelen: 

Zonnepanelen
In veel gevallen is het mogelijk om zonnepanelen op jouw huurwoning te plaatsen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? 

Zonatlas geeft je snel inzicht in hoeveel energie je zelf kunt opwekken en hoeveel energie je verbruikt. Ook zie je hier een inschatting van het aantal panelen dat je zou kunnen plaatsen.
Om zeker te weten dat jouw dak geschikt is voor het aantal panelen dat Zonatlas aangeeft, kun je het best contact opnemen met een lokale leverancier.  

Kijk hier of jouw dak geschikt is!

Subsidies en leningen.

Jij bent zelf vrij om zonnepanelen aan te schaffen waar jij wilt. Maar voordat je thuis aan de slag gaat met het opwekken van energie, is het goed te bekijken voor welke subsidie en/of lening je in aanmerking komt. We hebben een aantal relevante regelingen voor je op een rijtje gezet. Liever een totaaloverzicht? Klik dan hier

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. 

 • Verbruiken zonnepanelen zelf stroom om stroom op te wekken?
 • Nee, zonnepanelen gebruiken zelf geen stroom om stroom op te wekken. De omvormer verbruikt wel stroom. Er moet dus een minimale opbrengst zijn voordat de omvormer stroom gaat leveren. Er gaat een klein deel van de opbrengst verloren bij het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Omvormers worden wel steeds efficiënter. De meeste omvormers hebben in de praktijk een rendement van 92-98%.

 • Werken de panelen ook als de zon niet schijnt?
 • Ja, een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, maar wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopbrengst is vanzelfsprekend het hoogst bij helder weer.

 • Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
 • Omdat zonnepanelen in hun huidige vorm relatief nieuw zijn, weet niemand dat nog exact. De garantie is 25 jaar voor de panelen, kabels en montagematerialen en minimaal 10 jaar voor de omvormers. De verwachte levensduur van zonnepanelen ligt op zo’n 40 jaar maar hierbij moet echter wel rekening gehouden worden dat het geleverde vermogen na verloop van tijd iets verminderd. Overigens is niet alleen de kwaliteit van de collector, maar ook die van de omvormer en het bevestigingsmateriaal van groot belang. Vraag altijd naar de garantie voor alle onderdelen van de installatie bij je installateur.

 • Heb ik een vergunning voor zonnepanelen nodig?
 • Om een zonnepaneel vergunningsvrij te mogen plaatsen moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  1. Het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst;
  2. Het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst;
  3. Komt het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:
   • het zonnepaneel niet mag uitsteken en aan alle kanten binnen het vlak van het dak blijft
   • de hellingshoek van het zonnepaneel hetzelfde is als die van het dakvlak waarop het staat
   • het zonnepaneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst.
  4. Komt het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat het zonnepaneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als het zonnepaneel hoog is.
  5. Is het gebouw waarop, aan of bij het zonnepaneel wordt geplaatst een (voorbeschermd) Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht? Informeer dan bij de gemeente voor vergunningsprocedures.

  De leverancier/installateur weet vaak wel of een vergunning van toepassing is in jouw specifieke situatie. Tevens kan het aanvragen van een vergunning, indien gewenst, door de leverancier worden uitgevoerd.

    • Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig?
 • Dat hoeft niet. Wel is het nodig dat jouw meter terug kan draaien op het moment dat je energie teruglevert aan het net. Als je energie gaat leveren plaatst netbeheerder Liander in de Achterhoek kosteloos een nieuwe slimme meter. Je hoeft een meter die terug kan draaien (Ferrarismeter of digitale meter met terugleverregistratie), niet te vervangen door een slimme meter. Ook niet als er in de hele straat de energiemeters worden vervangen door slimme meters (je mag de vervanging namelijk weigeren). Je kunt afwachten wat er in de toekomst met de salderingsregeling gaat gebeuren.

  Let op: huishoudens die de slimme meter weigeren kunnen geen gebruik meer maken van het dag- en nachttarief. Je kunt de digitale meter ook laten installeren, maar de communicatiemodule laten uitschakelen. De netbeheerder kan dan niet op afstand gegevens aflezen en je moet dan zelf je meterstanden doorgeven.

Klik hier voor alle veelgestelde vragen over zonnepanelen.