Energie in de gemeente Winterswijk.

Woon jij in de gemeente Winterswijk of ben je ondernemer in deze gemeente? Op deze pagina vind je alle informatie over de mogelijkheden om jouw woning of bedrijfspand te verduurzamen, de financiering hiervan en de initiatieven die er in jouw gemeente zijn. Natuurlijk leveren we ook Achterhoekse energie aan inwoners en bedrijven in Winterswijk. Bekijk hieronder alle programma's, subsidies en leningen die op dit moment beschikbaar zijn. 

Loop je liever een keertje binnen bij een fysiek loket? In Winterswijk kan dat! In het Centrum Duurzaam Winterswijk kunnen inwoners van Gemeente Winterswijk terecht voor vragen over energie besparen, duurzaam opwekken van energie en beschikbare subsidies en regelingen.

  • Adres: Mevrouw Kuipers - Rietbergplein 1, 7101 DD Winterswijk
  • Telefoonnummer: 0543-543100
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur

Actuele Corona maatregelen

Let op! In verband met het coronavirus is het Centrum Duurzaam Winterswijk uitsluitend op afspraak geopend. Wil je een afspraak maken voor een adviesgesprek? Bel dan met het Centrum Duurzaam Winterswijk via nummer 0543-543100.

Vanzelfsprekend wordt er rekening gehouden met de coronamaatregelen. We hanteren daarbij de volgende richtlijnen:

  • Bezoek is alleen op afspraak mogelijk
  • Bij verkoudheid of griep van de bezoeker(s), een huisgenoot of de medewerker gaat de afspraak niet door
  • Je komt met maximaal twee personen naar de afspraak
  • We houden onderling minimaal 1,5 meter afstand
  • We nemen de algemene hygiëne-maatregelen in acht

Natuurlijk kan ook onze klantenservice je verder helpen via telefoon of e-mail!


Gemeente Winterswijk

Deze programma's zijn er voor jou.

Als inwoner van- of ondernemer in gemeente Winterswijk kun je deelnemen aan verschillende lopende programma’s. Dit kan een kortlopende actie zijn zoals een collectieve inkoopactie of een langlopend traject. Onze verschillende programma’s en initiatieven hebben één ding gemeen: ze dragen bij aan onze visie op een sterke, duurzame regio. Zo maken we samen de Achterhoek groener en sterker en jij profiteert er direct van!

Energiecoöperatie in de gemeente Winterswijk. 

Hieronder zie je welke energiecoöperatie actief is in de gemeente Winterswijk. Klik op het logo voor meer informatie. 

Energieke Buurtschappen
Energieke Buurtschappen

Welke financiële hulpmiddelen zijn er in de gemeente Winterswijk?

Verduurzamen levert in de meeste gevallen geld op, maar vraagt ook om een investering. Er zijn landelijke, provinciale én gemeentelijke leningen en subsidies beschikbaar. Lastig? Wij zorgen voor overzicht! 

Hier vind je het volledige aanbod aan subsidies en leningen, beschikbaar in de gemeente Winterswijk. Op deze pagina kan je makkelijk een filter aanbrengen om meer overzicht te krijgen voor jouw persoonlijke situatie. 

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Voor dak- of zoldervloerisolatie, spouwmuur- of gevelisolatie, vloer- en/of bodemisolatie en isolerend (HR++ of Triple) glas biedt de gemeente financiële ondersteuning voor eigenaar-bewoners en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s).

Alle gemeenten

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie is speciaal voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers, die helpen het gasverbruik in de woning fors terug te dringen of zelfs helemaal te vervangen.

Alle gemeenten

Teruggave BTW op zonnepanelen

Bij de Belastingdienst kunnen woningeigenaren de BTW over aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen.

Alle gemeenten

Verlaagd BTW-tarief woningisolatie

Voor isolatiemaatregelen als dak-, gevel-, vloerisolatie en beglazing geldt een verlaagd BTW-tarief van 9% op de arbeidskosten.

Alle gemeenten

Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties

Deze subsidie is speciaal voor amateursportorganisaties voor investeringen op het gebied van bouw, onderhoud en beheer van de accommodatie en de aanschaf en onderhoud van sportmaterialen.

Alle gemeenten

Subsidie aanpassen gemeenschapsvoorziening

Voor een gemeenschapsvoorziening zoals een dorpshuis dat actief is op het gebied van zorg, welzijn, cultuur, educatie en sport is er subsidie voor het aanpassen van de accommodatie.

Alle gemeenten

Subsidie Procesondersteuning Vereniging van Eigenaren (VvE)

Voor het voorbereiden van een nul-op-de-meter renovatie, een stapsgewijze aanpak naar NOM of een Zeer Energiezuinig Pakket (isolatiemaatregelen) biedt deze subsidie VvE’s financiële ondersteuning voor het inhuren van deskundigen.

Alle gemeenten

Subsidie Lokale hernieuwbare energieprojecten

Voor lokale projecten voor groene energie uit bijvoorbeeld zon, wind, waterkracht of biomassa, biedt deze regeling subsidie voor lokale duurzame energiebedrijven (zoals energiecoöperaties) en VvE’s.

Alle gemeenten

Toekomstbestendig Wonen Lening

Lees verder over deze lening als jij jouw huis duurzamer, Toekomstbestendig, astbestvrij of gewoon kwalitatief beter wilt maken. Ook voor het aardgasvrij maken van een nieuwbouwhuis kun je deze lening aanvragen.

Aalten, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Berkelland

Energiebespaarlening SVn

De lening voor onder andere zonnepanelen, dakisolatie, gevelisolatie, maatwerkadvies, HR-ketel, HR++ glas, een warmte-terugwinsysteem, een warmtepomp of isolerende deuren, kozijnen en panelen.

Alle gemeenten

Stimuleringslening non-profit organisaties

Deze lening is speciaal voor het verduurzamen van accommodaties van maatschappelijke organisaties zoals stichtingen, scholen en sportverenigingen.

Aalten, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk

Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

Aardgasvrije woningen dragen bij aan de doelen uit het Klimaatakkoord. Bij het verwarmen van huurwoningen wordt minder CO2 uitgestoten na aansluiting op een warmtenet. Daarom biedt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een subsidieregeling voor verhuurders die bestaande huurwoningen aardgasvrij willen maken.

Alle gemeenten