Let op. Lenen kost geld.

Duurzaamheidslening.

Door je woning energiezuiniger te maken met energiebesparende maatregelen bespaar je niet alleen op je woonlasten, je woning wordt er ook aangenamer en comfortabeler van. Meer wooncomfort én een lagere energierekening dus! Bovendien help je mee aan een beter milieu en kunnen de energiebesparende maatregelen goed zijn voor de waarde van jouw woning.

Het energiezuinig maken van je woning is een investering die in eerste instantie geld kost. De Achterhoekse gemeenten vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuinig worden. Daarom biedt de gemeente Montferland via het Energieloket je de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het treffen van energiebesparende maatregelen aan jouw eigen woning. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatiemaatregelen of een warmtepomp.

Vraag hier een duurzaamheidslening aan

Het Energieloket handelt alleen de aanvragen af voor de gemeente Montferland.

Klik hier voor de verordening en maatregelenlijst van de gemeente Montferland.

De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk bieden deze lening ook aan, maar dan in de vorm van de bredere ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’. Klik hier voor meer informatie.

Controleer voor de zekerheid of de energiebesparende maatregelen waarvoor je de duurzaamheidslening wilt aanvragen staan opgenomen in de verordening van jouw gemeente. Let er op dat uit de offerte(s), begroting, kostenonderbouwing of plan van aanpak duidelijk blijkt dat de maatregelen voldoen aan de voorwaarden in de verordening. Voor ondersteuning bij het aanvragen en beoordelen van offertes hebben wij een handige checklist opgesteld, die je hier kunt downloaden.

Weergave voordelen op een rij.
Stappenplan aanvragen duurzaamheidslening

Wat moet ik aanleveren voor het verkrijgen van de duurzaamheidslening?

Voor het aanvragen van de duurzaamheidslening moeten verschillende gegevens en documenten worden aangeleverd bij de SVn. Om het je makkelijk te maken, heeft de SVn hiervoor een handige checklist opgesteld. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met de SVn via telefoonnummer 088 – 253 94 00 of e-mail kredietverlening@svn.nl.

Kenmerken van de duurzaamheidslening.

 • De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500,– en maximaal € 25.000,– .
 • Tot een bedrag van € 7.500,– geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar.
 • Het rentetarief is het 10-of 15-jaars rentetarief van de Duurzaamheidslening.
 • De rente staat vast gedurende de looptijd van de lening. De rente bedroeg op 1 januari 2019 1,6%. Voor actuele rentetarieven kun je kijken op www.svn.nl/rente.
 • De lening wordt consumptief verstrekt.
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort.
 • De duurzaamheidslening is een maandannuïteitenlening en heb je op de einddatum helemaal terugbetaald. Het te betalen bedrag op basis van maandannuïteiten moet altijd voor de laatste dag van de maand betaald zijn. De maandtermijn bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Het aflossingsdeel wordt per de laatste dag van de maand met de restschuld verrekend. Het aflossingsdeel wordt gedurende de looptijd van de lening maandelijks groter. Het rentedeel wordt maandelijks kleiner. Je maandtermijn blijft gelijk.
 • Altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij aflossen (met een minimum van € 250,-).

Leeftijdsgrens.

Voor alle consumptieve leningen van SVn geldt een leeftijdsgrens van 75 jaar. Als één van de aanvragers ouder dan 75 jaar is, wordt hij of zij wel meegenomen in de aanvraag, maar zijn inkomen niet in de krediettoets.

Advies lening.

Klanten die een lening aangaan moeten voldoende kredietwaardig zijn. SVn toetst of dit het geval is. Zowel het energieloket als SVn adviseren klanten niet welke lening het meest geschikt voor hun is. Bij twijfel of behoefte aan advies over het effect van de lening op jouw financiële situatie kun je advies inwinnen bij een financieel adviseur.

Komt je maatregel in aanmerking voor een lening, dan krijg je van het energieloket een toewijzing om de duurzaamheidslening bij SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland) aan te vragen. Zij voeren een financiële toets uit. Deze toets bepaalt of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de lening die dan door SVn wordt verstrekt. SVn heeft onder meer een AFM-vergunning voor het aanbieden van hypothecair en consumptief krediet.

Voorwaarden van de duurzaamheidslening.

De aanvragers verklaren bij het invullen van de duurzaamheidslening:

 • Bekend te zijn met de voorwaarden van de duurzaamheidslening;
 • Bekend te zijn met de voorwaarden van SVn, onder meer inhoudende dat er een BKR-toetsing door SVn zal worden uitgevoerd;
 • Bekend te zijn met het feit dat de toezegging van de lening geheel of gedeeltelijk kan worden ingetrokken, wanneer aan één of meer voorwaarden van onderstaande gemeentelijke Verordeningen niet wordt voldaan;
 • Dat de werkzaamheden waarvoor de duurzaamheidslening wordt aangevraagd nog niet uitgevoerd zijn;
 • Dat de te treffen voorzieningen aan de woning zullen worden gerealiseerd overeenkomstig de in het aanvraagformulier bedoelde vergunningen;
 • Dat niet met de werkzaamheden zal worden begonnen, alvorens de bouw- en/of monumentenvergunningen onherroepelijk zijn;
 • Dat de bij het aanvraagformulier gevoegde bijlagen integraal deel uitmaken van deze aanvraag;
 • Ermee in te stemmen om – als daarom wordt verzocht – toegang te verlenen aan een medewerker van de gemeente (of namens de gemeente), die belast is met controle.

Rekenvoorbeeld.

Via de website van SVn kun je zelf berekenen wat jouw maandlast zou zijn bij het afsluiten van een duurzaamheidslening. Via deze website kun je zelf jouw leenbedrag invoeren, waarna je een overzicht krijgt van onder andere je bruto maandlast en rente. 

Stel dat jouw leenbedrag € 5.000,- is, dan zien de details er als volgt uit:

 • Totaal leenbedrag € 5.000,-
 • Bruto maandlast € 45,12
 • Looptijd is 120 maanden
 • Rente* is 1,60%
 • Totale kosten lening € 5.413,98
 • Jaarlijks kostenpercentage is 1,61%

*De rente wordt vastgesteld op de datum van binnenkomst van de lening. 

Team Klantenservice
Team Klantenservice

Onze klantenservice helpt je verder!

Heb je nog vragen over deze financieringsmogelijkheid? Of ben je benieuwd of dit de meest geschikte optie is in jouw situatie? Wij kijken graag met je mee en voorzien je van advies. Onze klantenservice staat elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur voor je klaar. Bel ons via 0314 - 820 360 of stuur een mail naar energieloket@agem.nl

Sanne legt het uit
 • Interesse

 • Situatie

 • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!