BNG Duurzaamheidsfonds.

Het BNG Duurzaamheidsfonds is een initiatief van de BNG Bank en wordt ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij financieren zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelen van gemeenten of provincies. Zij leveren hiermee een bijdrage aan een energie neutralere en toekomstbestendige samenleving. 

Voor wie is het?

Het BNG Duurzaamheidsfonds is een aanvulling op regionale duurzaamheidsfondsen en verstrekt alleen leningen aan ondernemers en verenigingen die bijdragen aan het gemeentelijke of provinciale duurzaamheidsbeleid. Ondernemers die bijdragen aan verduurzaming van het milieu, de mens en de markt hebben recht op een lening vanuit het fonds. 

Duurzaamheidsdoelstelling.

Voor het fonds is vanuit de BNG Bank € 20 miljoen toegekend. Hiervan worden projecten die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een gemeente of provincie gefinancierd. Voor zakelijke kredieten verstrekt het BNG Duurzaamheidsfonds enkel een bedrag met een omvang van € 50.000,- tot € 2.500.000,-.

Betrokken partijen.

Aangezien het fonds een initiatief is van de BNG Bank zijn zij ook een betrokken partij en dragen zij bij aan het laag houden van de kosten van de maatschappelijke voorzieningen voor de inwoners van de gemeenten en provincies.
Daarnaast is de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, ookwel SVn genoemd, aangesteld als fondsmanager.

Thema’s.

Binnen het BNG Duurzaamheidsfonds spelen verschillende thema’s:

 • Sport
  Sport heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Cruciaal hierbij is een goed functionerende sportaccommodatie of sportveld. Middels de Sportlening maakt het BNG Duurzaamheidsfonds investeringen in en aan sportaccommodaties betaalbaar. Lees hier meer.
 • Energie
  Groene energie is de toekomst en kent vele voordelen voor ondernemers. Middels het fonds kun je investeren in energiebesparende maatregelen of duurzame projecten of producten. Lees hier meer.
 • Circulair
  Een circulaire economie: daar waar afval verdwijnt en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Hiervoor worden steeds nieuwe circulaire initiatieven ontwikkeld. Om deze te financieren, kan een beroep gedaan worden op het fonds. Lees hier meer.
 • Mobiliteit
  Duurzaam vervoer wordt steeds populairder. Ondernemers, bedrijven of projecten die duurzaam vervoer mogelijk maken kunnen hier financiering voor aanvragen. Lees hier meer.
 • Leefomgeving
  Bedrijven die investeren in een fijne leefomgeving kunnen een beroep doen op het fonds. Denk dan aan bijvoorbeeld sociale woongemeenschappen waarbij duurzaam bouwen, het delen van voorzieningen en gemeenschappelijk wonen centraal staan. Lees hier meer.

Leningen.

Bij het BNG Duurzaamheidsfonds kun je drie leningen aanvragen:

 • Sportlening: speciaal voor de verduurzaming van sportaccommodaties.
 • Standaardlening: voor projecten, producten of diensten die bijdragen aan een duurzaam Nederland.
 • Maatwerklening: voor projecten, producten of diensten die bijdragen aan een duurzaam Nederland. Met de maatwerklening kun je een hoger bedrag lenen dan met de standaardlening.
Team Klantenservice
Team Klantenservice

Onze klantenservice helpt je verder!

Heb je nog vragen over deze financieringsmogelijkheid? Of ben je benieuwd of dit de meest geschikte optie is in jouw situatie? Wij kijken graag met je mee en voorzien je van advies. Onze klantenservice staat elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur voor je klaar. Bel ons via 0314 - 820 360 of stuur een mail naar energieloket@agem.nl

Sanne legt het uit
 • Interesse

 • Situatie

 • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!