Buurtaanpak: Winterswijk, warmtefoto actie De Pas.

De wijk.

In de wijk De Pas werken bewoners, gemeente Winterswijk en De Woonplaats samen aan een wijk waar bewoners zich thuis voelen. In de wijk staan ca. 500 woningen waarvan ruim 100 huurwoningen. Het verduurzamen van de woningen is een belangrijk onderdeel van de wijkaanpak maar het kernteam UitDePas werkt ook aan meer groen in de wijk en fijn samenleven met elkaar. Kijk voor meer informatie op https://www.dewoonplaats.nl/onze-projecten/de-pas-winterswijk/.

De kansen.

Het Energieloket is betrokken in De Pas om ook samen met woningeigenaren in de wijk te kijken naar de kansen en wensen om hun woningen te verduurzamen. Er zijn een aantal bijeenkomsten geweest en er is veel interesse in de wijk. Ook zal de uitvoerder van de maatregelen van De Woonplaats een aanbod gaan ontwikkelen voor woningeigenaren. Dit is echter door de corona crisis wat uitgesteld.

De bewoners.

Er is een groepje van woningeigenaren gevormd die kijken naar wat er samen kan worden opgepakt. Er is gekozen om te beginnen met een warmtefoto actie zodat bewoners een beter beeld kunnen krijgen van waar warmte lekt in het huis en waar evt. geïsoleerd zou kunnen worden. Het groepje is getraind in het maken van de foto’s door onze energie adviseur Erwin Reuterink.

De resultaten.

Eind maart heeft het camerateam van bewoners warmtefoto’s gemaakt van ca. 80 woningen in de wijk. De belangrijkste resultaten van deze warmtefoto’s zijn besproken tijdens een online informatie avond op 8 juni. Daarnaast kunnen alle deelnemers een persoonlijke toelichting boeken bij energie adviseur Erwin Reuterink.

Op een warmtefoto is het warmteverlies van je woning zichtbaar. Als je weet wat het warmteverlies is, dan kun je heel doelgericht jouw woning isoleren. Met goede woningisolatie woon je comfortabeler, wordt jouw energierekening lager en draag je bij aan een beter klimaat.

En nu..?

Wil je zelf aan de slag? 

  • Wil je een advies van een energiecoach of energie adviseur? Klik dan hier. 
  • De gemeente Winterswijk organiseert in samenwerking met Winst Uit Je Woning een inkoopactie voor de hele gemeente. Je kunt je inschrijven voor zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, isolatieglas en het waterzijdig inregelen van cv-installaties. Door de vraag binnen de hele gemeente te bundelen koopt Winst Uit Je Woning voor alle bewoners tegen gunstige voorwaarden en een aantrekkelijke prijs in. Klik hier voor meer informatie.   
  • Er komt ook vanuit de Woonplaats nog een aanbod voor woningeigenaren in De Pas. Wanneer is echter, in verband met de corona maatregelen, nog niet bekend. 
  • Wist jij dat je zelf je schuine dak kunt isoleren? Met deze handige informatie helpen we je graag op weg

Subsidies en leningen

  • Er is momenteel subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, tot wel 30% van de kosten. Klik hier voor meer informatie. 
  • Ook biedt de gemeente een aantrekkelijke lening voor het financieren van maatregelen. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je vragen? Bel ons gerust op 0314 - 820 360 of mail naar energieloket@agem.nl. Je kunt ook een fysieke afspraak maken met ons in het Centrum Duurzaam Winterswijk, bel dan naar 0543 - 543100. 

Wil je zelf aan de slag met een Buurtaanpak? Laat ons dat weten via onderstaand formulier!

Ja, ik heb interesse!

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!