Buurtaanpak: Nieuw-Dijk, dorpsteam KWW Energie.

Het dorp.

Nieuw-Dijk is een dorp in de gemeente Montferland met ruim 1600 inwoners. "Een bijzonder en fijn leefbaar dorp voor jong en oud", is te lezen op het online dorpsplein digiDIEK, ondanks enige 'ontgroening en vergrijzing'.

De kansen.

Tijdens een themavond over energiebesparing in juli 2019 bleek er veel interesse onder een groepje bewoners om samen aan de slag te gaan in het dorp.

De bewoners.

Het groepje bewoners is verder gegaan onder de naam "Kieken Wat 't Wurt" (KWW) energie Nieuw-Dijk. Als dorpsteam zetten ze zich in voor energiebesparende activiteiten in en voor Nieuw-Dijk. Het team wordt ondersteund door Agem Energieloket. In november zijn ze van start gegaan met een warmtefoto actie middels de volgende oproep:

Is uw huis lek !!!!??? Wij van KWW Energie Nieuw-Dijk hebben een warmtecamera in bruikleen van Agem Energieloket. Straks als het echt kouder gaat worden, gaan wij bij mensen die dat aangevraagd hebben ’s morgens vroeg langs om van hun huizen een warmte foto te maken. Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in huis moet dan minimaal 15 graden of meer zijn. […] Wilt u ook meedoen?

De resultaten.

De werkgroep is getraind door energie adviseur Erwin Reuterink en heeft eind maart bij 20 woningen in het dorp warmtefoto’s gemaakt. De belangrijkste resultaten van deze warmtefoto’s werden besproken tijdens een online informatie avond op 19 mei. Daarnaast kregen alle deelnemers een persoonlijke toelichting aangeboden.

En nu... samen isoleren?

Op een warmtefoto is het warmteverlies van je woning zichtbaar. Als je weet wat het warmteverlies is, dan kun je heel doelgericht jouw woning isoleren. Met goede woningisolatie woon je comfortabeler, wordt jouw energierekening lager en draag je bij aan een beter klimaat. Er is momenteel subsidie mogelijk voor isolatiemaatregelen, waarbij zo’n 20% van de gemaakte kosten vergoed wordt.

Als woningeigenaar kun je dit zelf oppakken maar je kunt dit ook samen met je buurt doen. Dat wordt ook wel een collectieve inkoopactie genoemd. Samen kun je meer voor elkaar krijgen als je je kennis en krachten bundelt!

Ook meedenken met het dorpsteam? Mail naar kwwenergie@gmail.com

Wil je zelf aan de slag met een Buurtaanpak? Laat ons dat weten via onderstaand formulier!

Ja, ik heb interesse!

Energielabel weergave met een grafische afbeelding van een huis
Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!