Buurtaanpak: Buurtbewoners De Pas in Aalten starten gezamenlijk initiatief voor woningverbetering.

In de wijk De Pas in Aalten heeft een groep van ca. 30 bewoners het initiatief genomen om hun woningen te verbeteren en te verduurzamen. Deze woningen waren voorzien van verouderde dakbedekking en daarom toe aan vernieuwing. De bewoners hebben deze kans ook direct aangegrepen om de woningen van zonnepanelen te voorzien.

Initiatief.

Het initiatief ontstond in het najaar van 2019, nadat een nieuwe buurtbewoner had besloten zijn woning van een nieuw dak te voorzien en hierop zonnepanelen te plaatsen. Meerdere buurtbewoners zagen hoe de woning hierdoor fors verbeterd was en begonnen zelf ook na te denken over deze stap. 

Informatieavond.

Op woensdag 18 december 2019 vond een informatieavond plaats in Backyard ’t Muurtje in Aalten. Een goedgevuld café met buurtbewoners uit De Pas liet zich tijdens deze avond informeren over het vervangen van de dakbedekking door bouwbedrijf Poelhuis uit Eibergen, de mogelijkheden van zonnepanelen door installatiebedrijf Tenten Solar uit Lichtenvoorde en de mogelijkheden om deze maatregelen te financieren door Agem Energieloket. Ook de nieuwe buurtbewoner die zijn woning al had aangepakt was aanwezig om vragen van andere bewoners te beantwoorden.

Vervolg.

Na de informatieavond zijn de buurtbewoners samen aan de slag gegaan met het opvragen van offertes en het aanvragen van o.a. de Toekomstbestendig Wonen Lening van de gemeente Aalten. Met deze lening kunnen veel maatregelen om de eigen woning te verbeteren en te verduurzamen worden gefinancierd tegen een aantrekkelijke rente. In het eerste kwartaal van 2020 ontving iedere bewoner een persoonlijk voorstel voor het vervangen van de dakbedekking en het plaatsen van zonnepanelen. Uiteindelijk nemen alle ca. 30 bewoners uit de buurt De Pas deel aan de gezamenlijke actie.

Video door: Mathijs Roelofsen

Uitvoering.

Begin mei 2020 is het uitvoeren van de werkzaamheden gestart. De woordvoerder van de buurt geeft aan dat men verwacht dat de werkzaamheden binnen 10 weken klaar zullen zijn. Door als buurt samen de handen ineen te slaan wordt het voor de individuele bewoners veel eenvoudiger, voordeliger en vooral ook leuker om mee te doen. Doordat de bewoners elkaar hielpen en inspireerden, is er in korte tijd een mooi resultaat bereikt. Niet alleen de woningen zelf, maar de hele buurt is opgeknapt door de werkzaamheden. Daarnaast hebben veel woningen zonnepanelen gekregen, waarmee ook een belangrijke stap in het verduurzamen van de buurt is gezet. De buurt kijkt tevreden terug op het project.

Ook een buurtproject starten?

Het project in De Pas in Aalten is een mooi en succesvol voorbeeld van een gezamenlijke buurtactie om woning te verbeteren. Het project laat zien dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Ook geïnteresseerd om een buurtproject te starten? Agem Energieloket heeft alle kennis en middelen in huis om je hierin te begeleiden. Schroom niet om contact op te nemen en jouw ideeën met ons te bespreken. Samen met jou en je buurtbewoners kunnen we net zulke mooie resultaten halen als in de buurt De Pas in Aalten!

Wijk De Pas in Aalten
Wijk De Pas in Aalten, werkzaamheden aan dak
Wijk De Pas in Aalten.
Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!