Isoleren met Lubach.

Zondag met Lubach is een leuke afsluiter van je weekend. Arjen Lubach haalt in zijn programma onderwerpen aan uit de actualiteit en doet dat op geheel eigen wijze. Hij heeft een nuchtere kijk op dingen, een kritische houding en hij brengt zijn boodschap met de nodige humor en satire. Zijn uitzendingen zijn veelbesproken onderwerpen op kantoor en op verjaardagen. Na onder meer vuurwerk, Corona en de Amerikaanse verkiezingen ging de uitzending afgelopen zondag over ‘gasloos wonen’.

Agemmer Erik zag de uitzending van Zondag met Lubach en schreef naar aanleiding van de uitzending dit artikel. 

Henk en Ingrid.

Arjen trekt de kijker aan de hand van Henk en Ingrid mee in het onderwerp. Henk en Ingrid willen met hun jaren dertig woning 'van het gas los' en gaan ter inspiratie kijken bij woningen die al zo ver zijn. Henk en Ingrid zijn enthousiast en onder de indruk, maar Arjen Lubach zoomt vooral in op de prijzen van de apparatuur die in deze woningen geïnstalleerd is. Daarna rekent Lubach voor ons uit dat een warmtepomp vooralsnog veelal draait op grijze stroom en dus indirect alsnog CO2 uitstoot. Ook al hebben de woningen die Henk en Ingrid bezoeken zonnepanelen, in de winter is er te weinig zon om de warmtepomp op te laten draaien. De gebruikte stroom komt dan van het net en die stroom is helaas nog te vaak grijs en geproduceerd met gascentrales.

Arjen weet natuurlijk niet dat we dat in de Achterhoek anders doen. (Bij deze Arjen!)  

Isoleren is slim.

Volgens Arjen Lubach is Nederland niet slim bezig door van het gas af te gaan met warmtepompen. Het is te duur en via een omweg wordt alsnog gas gebruikt. Wat we volgens Lubach vooral wel moeten doen is isoleren. Maar is dat ook zo? In een goed geïsoleerde woning verbruik je veel minder gas. Wat Lubach aanspreekt aan isoleren is dat je direct en meetbaar bespaart op het gasverbruik. De grootste besparing is te behalen bij de woningen die het slechts geïsoleerd zijn. En daar heeft Lubach helemaal gelijk! Agem Energieloket ondersteunt deze gedachte door bewoners in de Achterhoek te helpen bij het isoleren van hun woning. Onze specialisten en vrijwillige energiecoaches geven je energie- en besparingsadvies aan huis. Ook vind je bij Agem Energieloket alle informatie over subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden voor het isoleren van je woning. 

Innoveren is ook slim.

En investeren in innovatieve projecten? Is dat niet slim? Zeker wel. Proeftuinen zijn hele waardevolle trajecten om kennis op te doen om later schaalvergroting toe te passen. Ook zal de komende jaren fors ingezet moeten worden op het vergroten van de productiecapaciteit groene stroom uit zon en wind. Goed geïsoleerde woningen kunnen dan daarna van het gas af. De koplopers die nu al willen werken aan bijvoorbeeld een nul-op-de-meterwoning helpen wij graag. Er wordt heel veel kennis opgedaan en we leren van elk traject weer bij als het gaat om het (ver)bouwen van individuele volledig duurzame woningen.

Aan de slag.

Ben jij net als wij wel geïnteresseerd in innovatieve voorbeeld projecten, ter inspiratie en om te leren van de ervaringen van deze voorlopers? Dan kan je net als Henk en Ingrid binnenkijken bij een aantal van de meest inspirerende voorbeelden uit onze eigen regio en volledig Corona-proof, vanuit je luie stoel. 

Voor bewoners die direct aan de slag willen, starten we volgende maand met de Achterhoekse Bespaaractie, een advies- en inkoopactie helemaal gericht op het na-isoleren van woningen! (Als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.)  

Erik Stemerding, Programmaleider bij Agem Energieloket
Erik Stemerding, Programmaleider bij Agem Energieloket

 

Positieve energie! #voormekaar

Ik ben Erik Stemerding, Programmaleider bij Agem Energieloket en momenteel werk ik aan de Achterhoekse Bespaaractie. Je kunt mij bereiken via (0314) 820 388 of stuur mij een mail.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!