Energielabel voor je woning.

Iedere woning in Nederland heeft een energielabel. Dit energielabel vertelt hoe zuinig of onzuinig een woning is. Dit label helpt je om na te denken hoe je jouw woning comfortabeler en energiezuiniger kunt maken. Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan is het wel zo handig om te weten hoe energiezuinig de woning is die jij op het oog hebt.

Begin 2015 heeft de landelijke overheid voor iedere woning in Nederland het energielabel bepaald. Dit is gedaan aan de hand van openbare gegevens als bouwjaar, oppervlakte en type van de woning. Ieder huishouden heeft per brief dit energielabel toegestuurd gekregen. Het gaat hierbij om een geschat (voorlopig) energielabel en niet om een reëel (definitief) energielabel. Het is aan de bewoner(s) zelf om het voorlopige energielabel om te zetten naar een definitief energielabel.

Corona update.

Het coronavirus heeft ook voor onze organisatie gevolgen. We starten langzaam met het afleggen van huisbezoeken, uiteraard met inachtneming van de geldende voorzorgsmaatregelen. Daarbij geldt dat de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden afgehandeld. Een telefonisch consult kan altijd aangevraagd worden. Wil je meer weten? Neem contact op met onze klantenservice! Lees hier verder hoe wij omgaan met de actuele Corona maatregelen.

Waarom heb ik een definitief energielabel nodig?

Er zijn drie belangrijke redenen om het voorlopige energielabel definitief te (laten) maken:

  • Een definitief energielabel geeft je een actuele status van de energiezuinigheid van jouw woning. Aan de hand van dit label zie je precies waar je mee aan de slag kunt of zelfs zou moeten om jouw woning energiezuiniger te maken. Het geeft je dus een goed inzicht én vormt zo de start voor het doorvoeren van maatregelen. 
  • Bij de verkoop of verhuur van een woning moet een definitief energielabel aangetoond kunnen worden. De overheid controleert dit bij wijze van steekproef. Heb je geen definitief energielabel, dan kun je hiervoor een boete krijgen.
  • Er zijn steeds meer financiële regelingen beschikbaar voor het energiezuiniger en duurzamer maken van je woning. Zoals subsidies, leningen of extra hypotheekruimte. Om voor sommige van deze regelingen in aanmerking te komen, moet het (verbeterde) definitieve energielabel aangetoond worden. Dit moet getoond worden aan de hand van een berekening van de Energie-Index. Let op, controleer altijd zelf of een definitief energielabel nodig is of dat alleen de Energie-Index volstaat. De kosten voor de berekening van de Energie-Index worden soms gedeeltelijk of helemaal vergoed vanuit de regeling.

Definitief energielabel bepalen. 

Voor het bepalen van een definitief energielabel zijn twee verschillende mogelijkheden. Je kunt het zelf online regelen, of via onze Energielabel & Energie-Index service. Met deze service bieden we je maatwerkadvies voor het bepalen van de Energie-Index van jouw woning. Deze Energie-Index vormt de basis voor de aanvraag van het definitieve energielabel. 

Online.

Via de website www.energielabelvoorwoningen.nl kun je een definitief energielabel voor jouw woning aanvragen. Je dient informatie in te vullen over jouw woning, dat wordt beoordeeld door een erkend deskundige. Denk hierbij aan de mate van isolatie, welke apparaten worden gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming of warm water en de aanwezigheid van zonnepanelen. Bij goedkeuring zal de deskundige het definitieve energielabel vaststellen en registreren. De voor- en nadelen van online?

  • Het is relatief goedkoop en snel te regelen.
  • Het advies wordt gegeven op afstand en op basis van globale kenmerken en is daardoor niet gedetailleerd.
  • Door het ontbreken van een gedetailleerd beeld van jouw woning kan de adviseur geen persoonlijk advies en verbetervoorstel uitbrengen.

Energielabel & Energie-Index service.

De tweede mogelijkheid is het ‘maatwerkadvies’, onze Energielabel & Energie-Index service. Hierbij maakt een gecertificeerd energieadviseur een uitgebreide bouwtechnische opname van de woning, waarbij alle onderdelen van de woning worden bekeken en beschreven. Daarbij wordt de ‘Energie-Index’ van de woning bepaald, wat de basis vormt voor het definitieve energielabel. Daarnaast worden per onderdeel de mogelijke verbeteringen in kaart gebracht, inclusief kosten, besparingen en terugverdientijden. Per verbetering wordt het effect op de Energie-Index berekend en daarmee het verbeterde energielabel. De kosten voor een maatwerkadvies variëren per type en grootte van de woning en per adviseur. 

Het maatwerkadvies geeft je een Energie-Index. Om het definitieve energielabel aan te vragen kun je zelf met deze Energie-Index naar www.energielabelvoorwoningen.nl, waar jouw adviseur tegen een kleine meerprijs het label definitief kan maken. De voor- en nadelen van de energielabel-service?

  • Er is een gedetailleerde beschrijving van en advies voor de woning, inclusief mogelijke verbeteringen en het effect daarvan op het energielabel. 
  • Dit advies is hiermee een goede basis voor het verder energiezuiniger en duurzamer maken van jouw woning.
  • Het in kaart brengen en opstellen van het advies kost meer tijd en is daardoor duurder dan de online mogelijkheid. 

Onze adviseurs.

In samenwerking met vier adviseurs biedt Agem de Energielabel & Energie-Index service aan. De tarieven voor een maatwerkadvies verschillen per type woning en zijn inclusief BTW. Per adviseur vind je de tarieven voor de meest voorkomende woningen. Tarieven voor overige woningen zijn op aanvraag te verkrijgen. Klik hieronder voor meer informatie over onze adviseurs en hun tarieven en maak direct een reservering. 

Het Meerwaardenhuys

Stef Jansen

Vanaf € 200,00
Bouwvisie

Frank Postma

Vanaf € 242,00
Huistotaal

Casper Mellink

Vanaf € 240,00
Proenco

Ivan Oonk

Vanaf € 225,00