Energietarieven van energie via Agem.

"Niet alleen groen, maar je betaalt je ook niet blauw!"

Mooie uitspraak van een tevreden afnemer van energie via Agem. Naast groen is onze energie ook nog eens voor een flink deel Achterhoeks, waardoor je niet alleen het klimaat maar ook de lokale economie ondersteunt! Hieronder vind je de veel gestelde vragen en antwoorden over energietarieven. En als je naar onderen scrollt zie je alle tarieven overzichtelijk weergegeven.

Vrouw houdt spaarvarken vast

Veel gestelde vragen over de energietarieven.

 • Wat houdt een vast contract in?
 • Met onze vaste looptijden weet je precies waar je aan toe bent. De vaste tarieven hebben een termijn van 1, 2, 3 of 5 jaar. Jouw tarieven staan vast zo lang je energiecontract nog loopt.

 • Wat houdt een variabel contract in?
 • Onze variabele contracten zijn maandelijks opzegbaar. Hierbij zijn de tarieven voor stroom en gas ook variabel. Jij hebt alles onder controle want jij bepaalt zelf tot wanneer je contract loopt.

 • Moet ik kiezen voor een variabel of een vast contract?
 • Er zijn diverse factoren die meewegen bij het maken van deze keuze. Je kunt hiervoor kijken naar wat het beste bij je past en wat de marktomstandigheden zijn op het moment dat je het nieuwe energiecontract aangaat.

  Ben je bereid om de prijzen van de veranderende energiemarkt goed te volgen? Dan kan een variabel contract goed bij je passen. Bij een variabel contract kun je namelijk ten allen tijde het tarief vastzetten. Dit is handig wanneer je verwacht dat de prijzen komende tijd zullen dalen, en je dus niet aan de huidige prijs vast wilt zitten.
  Of heb je liever een vaste prijs voor een langere periode? Dat kan interessant zijn als de stroom en of gasprijzen op dat moment zeer gunstig zijn en de verwachting is dat deze prijzen weer zullen gaan stijgen. Of wanneer je niet telkens de prijzen van dat moment in de gaten wilt houden.
 • Waaruit bestaan de energiekosten?
 • Je energiekosten bestaan uit meerdere componenten: de levering van gas en stroom, overheidsheffingen, netbeheerkosten, vaste leveringskosten en btw. 

  Hier vind je meer informatie over belastingen op energie.

 • Wat houden de variabele tarieven in?
 • Het variabele elektriciteitstarief. Voor het variabele tarief geldt: het tarief staat niet vast, maar varieert elke dag (uur). De EPEX SPOT (spotmarkt voor energie) bepaalt voor ieder uur van de dag een uurprijs voor elektriciteit. Op de EPEX SPOT wordt door marktpartijen hun vraag voor de volgende dag ingebracht. Daarnaast is er een bepaalde hoeveelheid elektriciteit die wordt aangeboden. De vraag en het aanbod voor die volgende dag worden vervolgens geanalyseerd en vervolgens komen de uurprijzen tot stand.

  Toeslag/afslag op variabele elektriciteitstarief: De prijzen waarvoor Agem elektrische energie inkoopt dan wel levert zijn elk uur gelijk aan de prijs zoals die tot stand komt op EPEX. Agem maakt kosten (uitvoering van de Programmaverantwoordelijkheid, de uitvoering van de inkoop of verkoop op de EPEX en de kosten van onbalans) en daarom hanteren wij een procentuele op/afslag op ons variabele tarief.

 • Wat is mijn tarief voor teruglevering?
 • Heb jij thuis zonnepanelen? Als jouw zonnepanelen meer opwekken dan je verbruikt, lever je dat terug aan het Nederlandse energienet via Agem. En daarvoor krijg je een vergoeding van ons. Het tarief dat je krijgt voor teruglevering is gelijk aan het tarief dat je betaalt; dit heet saldering. Wij mogen maximaal het eigen verbruik salderen. Wanneer je op jaarbasis meer opwekt dan dat je verbruikt, krijg je voor de extra opwek een terugleververgoeding. Die is gelijk aan het kale levertarief incl. btw.

 • Hoe weet ik in welke netregio ik zit?
 • Je woonplaats bepaalt wie de netbeerder is. Het is niet mogelijk om van netbeheerder te veranderen. Alleen wanneer je verhuist kan het voorkomen dat je in het netwerkgebied van een andere netbeheerder terecht komt.

  Met behulp van de dienst EAON Codeboek kun je jouw netbeheerder opzoeken.

 • Waar kan ik mijn verbruiksgegevens inzien?
 • De verbruiksgegevens staan op je eindafrekening van het jaar ervoor. Hierop kun je je gas- en stroomverbruik terugvinden. Als je deze gegevens niet meer hebt, kun je contact opnemen met je energieleverancier. Je energieleverancier kan de verbruiksgegevens voor je achterhalen.

  Indien je energie afneemt via Agem dan kun je je eigen gegevens inzien op jouw klantenportaal 'MijnAgem'. Log hier in en klik in het menu rechts op 'Verbruik'. Je kunt hier ook jouw gegevens inzien en wijzigingen doorgeven.

 • Waarom is het goed inschatten van mijn verbruik belangrijk?
 • Omdat elke leverancier een andere energieprijs voor stroom en gas heeft, bepaalt je energieverbruik voor het grootste deel welke aanbieder het beste bij jou past. Met een goede inschatting van je energieverbruik, kunnen wij een zo goed mogelijk advies geven. Ook kun je hiermee een veel te hoge jaarafrekening voorkomen. 

  Om je het beste advies te kunnen geven, raden we je altijd aan om je huidig verbruik op te geven. Behalve als je grote veranderingen verwacht in je woon- of gezinssamenstelling.

 • Wat zijn de huidige prijzen voor stroom en gas en waar vind ik deze? Is de verwachting dat deze zullen veranderen?
 • Je vindt de actuele tarieven op onze website (klik hier voor een directe link). Ook kun je hier een vrijblijvende berekening maken waarin de actuele prijzen zijn opgenomen. Deze zijn bij een leveringsovereenkomst acht weken geldig. In het geval van een grootverbruik overeenkomst zijn de afgegeven prijzen 48 uur geldig.

  De prijzen kunnen variëren wanneer de seizoenen en of marktomstandigheden veranderen. Zo wordt bijvoorbeeld de vraag naar gas minder wanneer het warmer wordt, met als gevolg dat de gasprijs over het algemeen daalt.

Energie via Agem

Om jou energie te kunnen leveren, werken wij samen met energieleverancier Anode, waarbij wij juridisch wederverkoper zijn. Dat betekent heel concreet dat jij het energiecontract met Anode Energie afsluit. Agem faciliteert je in dit proces. Ook voor vragen kun je gewoon bij ons terecht, zodat je profiteert van onze Achterhoekse, persoonlijke benadering. 

Zelf een berekening maken?

Nóg liever berekenen we geheel vrijblijvend jouw tarief op basis van jouw persoonlijke situatie. Dit kan heel gemakkelijk via onze tool.

Bereken mijn persoonlijk aanbod

Onze tarieven.

 

Mocht je de weergave niet kunnen lezen, neem dan contact met ons op voor de meest actuele tarieven. Hier vind je meer informatie over belastingen op energie.