Teruggave BTW op zonnepanelen.

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde BTW terugvragen aan de Belastingdienst. Bij een gemiddelde set zonnepanelen levert dat al gauw €500 op. De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom terugleveren op verzoek als kleine ondernemers. Dat is voordelig omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen kunt terugkrijgen.

De hoogte van het terug te vragen BTW-bedrag wordt berekend door de BTW voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af te trekken van de verschuldigde BTW over de levering van de stroom. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van forfaitaire bedragen, afhankelijk van het opwekvermogen van de installatie. Veel leveranciers bieden het terugvragen van de BTW aan als dienst bij de installatie.

De Belastingdienst.

Hieronder hebben we een handig stappenplan voor je opgenomen, neem deze vooraf even goed door voordat je de teruggave regelt bij De Belastingdienst.

 • Zorg dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Staat de factuur op jouw naam en het contract op naam van je partner? Dan kan je de BTW niet terugvragen.
 • Werk jij al als zzp’er of ondernemer? Let op: ben je al geregistreerd als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst? Informeer dan bij je belastingadviseur naar de mogelijkheden om de BTW terug te vragen. Lees hier meer: Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben?

Ga naar de Belastingdienst voor de BTW teruggave

Stappenplan voor particulieren. 

Het stappenplan hieronder geldt alleen voor particulieren.

Stap 1: Verstuur het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'.

Om de btw terug te kunnen vragen, moet je je eerst als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Je kan daarbij gebruik maken van de kleine ondernemers regeling (KOR). Het voordeel is dat je dan geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst en dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen, bijvoorbeeld als je extra panelen koopt of als je een eigen bedrijfje begint. Lees meer over de voor- en nadelen van de KOR. Met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders kun je je aanmelden als (particulier)-ondernemer. Waar moet je opletten?

 • Vraag 1: Vul hier jouw gegevens in: je naam, het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst, je telefoonnummer, je burgerservicenummer en de factuurdatum.
 • Vraag 2a: Vul je correspondentieadres voor de btw in (dat kan een ander adres zijn dan het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst).
 • Vraag 2b: Kruis aan of je mee wil doen aan de KOR.
 • Vraag 3: Onderteken het geprinte formulier en stuur het naar de Belastingdienst.

Reactie Belastingdienst afwachten
Binnen 10 werkdagen nadat de Belastingdienst jouw formulier heeft ontvangen, stuurt zij de brief 'Vaststelling belastingplicht' terug. Daarin staat je btw-nummer (omzetbelastingnummer) en dat je geregistreerd bent als ondernemer. Daarnaast krijg je nog een brief met je inloggegevens voor de digitale aangifte. Binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht, moet je aangifte doen. Anders kun je een boete krijgen. Zorg dus dat je het proces op tijd start. Heb je enkele weken na je aanmelding nog geen brief of inloggegevens ontvangen? Bel dan de Belastingdienst (0800-0543) om te vragen wat er aan de hand is.

Stap 2: Geef je rekeningnummer door.

De Belastingdienst wil graag weten op welke bankrekening zij de btw kan uitbetalen. Geef daarom je rekeningnummer door via de website van de Belastingdienst: Rekeningnummer wijzigen. Dat moet óók als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft voor de inkomstenbelasting of toeslagen! Tip: Geef je rekeningnummer door voordat je aan stap 3 begint (dus voordat je de btw-aangifte doet), dan gaat de uitbetaling sneller. Handig om te weten: heb je géén boekhouder of andere contactpersoon? Vul bij 'contactpersoon’ dan je eigen gegevens in. En bij 'subnummer' vul je de 2 cijfers na de B van jouw omzetbelastingnummer in.

Stap 3: Btw-aangifte indienen.

Heb je de brief en inloggegevens ontvangen van de Belastingdienst? Dan kun je starten met de (digitale) btw-aangifte. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait). Je hoeft alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Bij rubriek 2, 3 en 4 vul je niets in (in de digitale aangifte klik je op 'Akkoord').

 • Vraag 1a: Vul bij 'Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' het cijfer '0' in. Bij 'omzetbelasting' vul je het forfait in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Dit forfait vind je in de tabel hieronder. Bijvoorbeeld: voor een systeem van 3.300 Wattpiek (10 zonnepanelen) is het forfait € 80. Let op: deze tabel geldt voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan (dit komt het meest voor). Er is een aparte tabel voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak (dit komt weinig voor).
 • Vraag 5a: Vul nogmaals dit forfait in (bij de online aangifte wordt dit bedrag automatisch ingevuld).
 • Vraag 5b: Vul de btw in die je hebt betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag staat op de factuur. Voor een systeem van 3.300 Wattpiek zal dit ongeveer € 800 zijn.
 • Vraag 5c en 5e: Vul het verschil tussen de bedragen in (in dit voorbeeld: € 800).
 • Vraag 5d: Deze vraag kun je leeg laten.

Tabel: forfait voor zonnepanelen.

Een overzicht van het opwekvermogen in Wattpiek en de bijbehorende omzetbelasting.
Opwekvermogen in Wattpiek Forfait (omzetbelasting)

1 - 1000

€ 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60 
3001 - 4000 € 80 
4001 - 5000 € 100
5001 - 6000 € 120
6001 - 7000 € 140 
7001 - 8000 € 160 
8001 - 9000  € 180
9001 - 10000 € 200
Zonnepanelen

Meer weten?

 • Bekijk de uitgebreide website van MilieuCentraal.
 • Je kunt de teruggaaf ook laten doen door een belastingadviseur of een bedrijf dat gespecialiseerd is in btw-teruggaaf bij zonnepalen. Dit kost ongeveer €100.
 • Werk jij al als zzp’er of ondernemer? Let op: ben je al geregistreerd als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst? Informeer dan bij je belastingadviseur naar de mogelijkheden om de BTW terug te vragen. Lees hier meer: Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben?

Meer informatie of aanvragen?

Onze klantenservice helpt je verder!

Heb je nog vragen over deze financieringsmogelijkheid? Of ben je benieuwd of dit de meest geschikte optie is in jouw situatie? Wij kijken graag met je mee en voorzien je van advies. Onze klantenservice staat elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur voor je klaar. Bel ons via 0314 - 820 360 of stuur een mail naar energieloket@agem.nl

Team Klantenservice
Team Klantenservice
Sanne legt het uit
 • Interesse

 • Situatie

 • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!