Duurzame deelauto's zijn de toekomst!

Geplaatst op: 5 feb 2021

Zeg eens eerlijk. Heb jij een (tweede) auto thuis staan die je eigenlijk te weinig gebruikt? Of heb je juist geen auto en ben je regelmatig aan het puzzelen hoe je met openbaar vervoer op de plek van bestemming komt? Als Aagje zijnde trekken wij de Achterhoek in en herkennen de uitdaging. Ondanks dat ons OV-netwerk best goed op orde is, is het toch soms lastig om de mooie kleine kernen van de Achterhoek te bereiken.

De oplossing!

Aagje is benaderd door energiecoöperaties Groenkracht Groenlo, Zonnig Zieuwent en 8RHK Ambassadeurs met goed nieuws. Vanaf februari zijn in Groenlo en Zieuwent de eerste elektrische deelauto's beschikbaar. Duurzame deelauto's beschikbaar maken voor ieder in de Achterhoek, dat is het doel! Bij Agem kunnen we dit initiatief natuurlijk alleen maar toejuichen. 

Ons nieuwsgierig Aagje is het gaan bekijken en ontdekte de voordelen van elektrische deelauto's:

  • Veel betere bereikbaarheid in de regio, vooral wat betreft de gebieden waar het OV-netwerk minder toereikend is;
  • Het liefst gaan wij met de benenwagen (heb je al gelezen over Agem Ommetje?), maar dat lukt qua afstand niet altijd dus dit is een ideaal milieuvriendelijk alternatief;
  • Het levert een flinke kostenbesparing op, want een (tweede) auto die te weinig wordt gebruikt is niet meer nodig. 

Er staan maar liefst vier gloednieuwe deelauto's klaar!

Vier nieuwe deelauto's van Gaon
Vier nieuwe deelauto's van Gaon

Zo'n elektrische deelauto (een super leuke Renault Zoë) is te boeken via de app 'WeGo'. Via de app kun je de auto reserveren, ontgrendelen en afrekenen. Later wordt de app nog verbonden met de Achterhoekse Netmobiel app, waardoor al het vervoer in de Achterhoek aan elkaar geknoopt kan worden. Zo zie je makkelijk waar je met welk vervoersmiddel je reis kunt beginnen of vervolgen. Bijvoorbeeld een bus, deelfiets, deelauto of deelrit met een buurtgenoot. 

Ben je benieuwd geworden? Je kunt een gratis proefrit aanvragen! Mail daarvoor naar deelauto@groenkracht-groenlo.nl of deelauto@zonnigzieuwent.nl. Beide coöperaties waren samen met 8RHK Ambassadeurs aanwezig bij het moment van aflevering op vrijdagmorgen 5 februari.

Zonnig Zieuwent

Vrijwilligers van Zonnig Zieuwent bij de deelauto Goan.
Vrijwilligers van Zonnig Zieuwent bij de deelauto Goan.

 

Groenkracht Groenlo

Vrijwilligers van Groenkracht Groenlo bij de deelauto Goan.
Vrijwilligers van Groenkracht Groenlo bij de deelauto Goan.
Duurzame deelauto's zijn de toekomst!
De eerste deelauto!